CNN: Rusia a intrat în incapacitate de plată

Un default valutar complet ar fi primul din Rusia în mai bine de un secol, de când Lenin a renunţat la a mai onora obligaţiunile emise de guvernul ţarist.
Filip Stan
12 apr. 2022, 07:36
CNN: Rusia a intrat în incapacitate de plată

Rusia nu şi-a îndeplinit obligaţiile sale externe de plată, oferind deţinătorilor de obligaţiuni ruseşti ajunse la scadenţă plăţi în ruble în loc de dolari, a transmis CNN citând agenţia de rating de credit S&P. Rusia a încercat să plătească în ruble pentru două obligaţiuni denominate în dolari cu scadenţă pe 4 aprilie, potrivit unui comunicat S&P publicat vineri.

Zelenski cere reacţie internaţională imediată pentru armele chimice folosite de Rusia
Agenţia a spus că acest lucru echivalează cu o „onorare selectivă”, deoarece este puţin probabil ca investitorii să poată converti ruble în „dolarii, datoraţi iniţial” (potrivit S&P, o neplată selectivă este declarată atunci când o entitate nu îndeplineşte o anumită obligaţie, dar nu şi obligaţiile asumate pentru întreaga datorie).

Liderul cecen Ramzan Kadîrov consideră diversiune retragerea trupelor ruse de la Kiev. „Vom lua capitala, nici un pas nu va fi făcut înapoi”
Moscova are o perioadă de graţie de 30 de zile începând cu 4 aprilie pentru a plăti capital şi dobândă, dar S&P a spus că nu se aşteaptă ca Moscova să le transforme în dolari, având în vedere sancţiunile occidentale care îi subminează „dorinţa şi capacitatea tehnică de a-şi îndeplini obligaţiile”.

Un default valutar complet ar fi primul din Rusia în mai bine de un secol, de când Lenin a renunţat la a mai onora obligaţiunile emise de guvernul ţarist (precum şi obligaţiile pe care Imperiul Ţarist şi le asumase, (inclusiv returnarea Tezaurului Românesc depozitat la Moscova, n.ed.).

Rusia va declanşa o procedură judiciară în cazul în care este declarată în incapacitate de plată, ameninţă ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov, după plasarea Moscovei în ”default selectiv” de către S&P Global Ratings

Rusia va declanşa o procedură judiciară, în cazul în care este declarată în incapacitate de plată (default) de către Occident, ameninţă ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov într-un interviu publicat luni, după ce Rusia a fost plasată sâmbătă în ”defauşt selectiv” de către agenţia de rating S&P Global Ratings, relatează AFP.

”Ne vom duce în justiţie, pentru că avem toate măsurile necesare să ne asigurăm că investitorii îşi primesc plăţile”, a declarat ziarului Izvestia ministrul rus al Finanţelor.

”Vom prezenta tribunalului facturile care ne confirmă eforturile de a plăti atât în devize străine, cât şi în ruble”, a subliniat el. ”Nu va fi un proces uşor. Va trebui să ne dovedim foarte activ poziţia, în pofida tuturor dificultăţilor”, a adăugat Siluanov. Ministrul rus al Fnanţelor nu a preciat cărei instituţii juridice i s-ar adresa Rusia.

Agenţia de rating S&P Global Ratings a scăzut sâmbătă ratingul Rusiei din cauza plăţilor în devize străine la nivelul ”incapacitate de plată selectivă”, după ce Moscova a plătit în ruble, săptămâna trecută, o datorie în dolari.

Trezoreria americană a împiedicat săptămâna trecută accesul Moscovei la rezervele ruse în devize străine din bănci americane, iar Rusia a fost nevoită să plătească în ruble.

Trezoreria americană a permis anterior Rusiei accesul la unele dintre activele blocate, pentru a efectua plăţi în dolari. O incapacitate de plată a Rusiei ar fi ”artificială”, deoarece Moscova deţine dolari pe care nu-i poate folosi din cauza sancţiunilor care i-aiu fost impuse de către Occident din cauza Războiului din Ucraina, denunţa miercuri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Nu există motive ale unui default real”, sublinia Peskov. ”Nici măcar pe-aproape”.

DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Mihaela Bilic, avertisment pentru toți părinții. Acesta este alimentul care îi face pe copii obezi. Mulți îl consumă la fiecare cină
Capital.ro
Ungaria e în alertă! Restricții de circulație în zilele următoare. Românii au interzis!
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Noi locuri de muncă în România. O companie uriașă se mută din Bulgaria în țara noastră
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Marea recalculare a pensiilor se reia. Ce categorie e vizată
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
BREAKING NEWS | Fotbalist de doar 15 ani, ucis în bătaie de rivali chiar în meciul de debut
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice
Capital.ro
Cutremur major în România. Harta roșie a țării. Pe aceste orașe scrie dezastru
StirileBZI
Gheorghe Mărmureanu a anunțat când va avea loc următorul cutremur devastator în România: „Sunt lucruri curioase cu Vrancea!”
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
China și Rusia se apropie prin exerciții militare comune pe fondul tensiunilor globale crescute
MediaFlux
SUA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu CHINA! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...