„Coplata nu va fi pe zi. Noi am luat o decizie de principiu: doar la internare. Nu la analize, la medicul de familie sau în situaţii de urgenţă„, a declarat Victor Ponta la România TV.
Astfel, decizia Guvernului este ca suma achitată prin sistemul coplăţii să fie una foarte redusă. „În momentul când adoptăm pachetul de bază de servicii în sănătate, în luna martie, vom introduce o sumă modică, ce nu va depăşi 10 lei. Pentru cei cu resurse financiare foarte mici şi 10 lei sunt importanţi”, a spus Ponta.
Acesta a afirmat că acelaşi lucru l-a spus şi în cadrul discuţiei cu delegaţia FMI. „Singurul lucru pe care l-am discutat eu cu cei de la FMI a fost că sistemul de coplată a fost introdus în 2011, aplicarea lui a fost amânată, iar acum putem să introducem doar la internare şi cu maxim 10 lei”, a precizat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că s-a stabilit în discuţiile cu FMI ca nivelul maxim al coplăţii să fie de 10 lei. „Coplata nu va depăşi 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează. Dar de principiu, nu este o sumă care conteaza. S-a bătut în cuie că e maxim 10 lei”, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.
„Coplata, am reuşit să negociez în discuţiile cu FMI, să se aplice doar la servicii spitaliceşti pe caz externat, cu excepţia serviciilor de urgenţă. Coplata se va plăti la externare, adică la ieşirea din spital. Taxa nu va depăşi 10 lei. În spitale se fac internări fictive, iar introducând această coplată, sperăm să diminuăm acest fenomen”, a eplicat Eugen Nicolăescu.