Război în Ucraina, ziua 48: Continuă asaltul la Donbas. Soldaţii ruşi sunt acuzaţi la ONU de violuri şi crime de război

 Volodimir Zelenski spune că armata rusă ar putea folosi arme chimice la Mariupol. Economia Ucrainei scade cu 45% în acest an. 
Filip Stan
12 apr. 2022, 08:47
Război în Ucraina, ziua 48: Continuă asaltul la Donbas. Soldaţii ruşi sunt acuzaţi la ONU de violuri şi crime de război
Război în Ucraina, ziua 48 UPDATE 

ONU a verificat, de asemenea, moartea a 142 de tineri, deşi a avertizat că numărul real este aproape sigur mult mai mare.

Război în Ucraina, ziua 48 UPDATE Forţele ucrainene ar putea pune capăt asediului rusesc de la Mariupol dacă ar fi aprovizionate cu armament greu, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video de luni.

CNN: Rusia a intrat în incapacitate de plată

„Când vine vorba de armele necesare, depindem încă de aprovizionare, de partenerii noştri. Din păcate, nu primim atât cât avem nevoie pentru a pune capăt mai repede acestui război. Pentru a distruge complet inamicul de pe teritoriul nostru. Şi pentru a îndeplini acele sarcini care sunt evidente pentru fiecare dintre oamenii noştri. În special, pentru a debloca Mariupol”, a declarat Zelenski.

„Dacă am avea avioane cu reacţie, suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am fi capabili să o facem”, a mai spus el.

Război în Ucraina, ziua 48 UPDATE Unsprezece civili au fost ucişi de bombardamente ruseşti în regiunea Harkov din estul Ucrainei în cursul nopţii, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synyehubov. Una dintre victime a fost un copil în vârstă de şapte ani, a precizat el. Alte peste 14 persoane au fost spitalizate, notează BBC.

Zelenski cere reacţie internaţională imediată pentru armele chimice folosite de Rusia

El a precizat că regiunea Harkov a fost bombardată de 66 de ori cu lansatoare de rachete, artilerie şi tancuri.

Război în Ucraina, ziua 48 UPDATE Oficialii ucraineni susţin că au distrus un depozit de arme ruseşti în Novoaidar, regiunea Luhansk, scrie CNN.

Luni, Serhii Haidai, şeful Administraţiei militare regionale Luhansk, a declarat într-o postare pe Facebook că forţele ucrainene au distrus un „depozit de muniţii” rusesc în apropierea unei aşezări ruseşti din Luhansk.

Într-un videoclip distribuit de mass-media de stat rusă RIA Novosti, ofiţerul Miliţiei Populare din Republica Populară Luhansk (LPR), Roman Ivanov, a declarat că loviturile ucrainene asupra Novoaidar au distrus „peste 20 de case, împreună cu un depozit plin de îngrăşăminte chimice”.

Haidai a negat afirmaţiile ruseşti potrivit cărora ucrainenii ar fi vizat clădiri rezidenţiale.

Secretarul de presă al Departamentului Apărării, John Kirby, a declarat că Pentagonul monitorizează îndeaproape rapoartele de luni seară privind un posibil atac cu arme chimice ruseşti asupra oraşului ucrainean asediat Mariupol.

Război în Ucraina, ziua 48 UPDATE  Autorităţile ucrainene din oraşul Harkov, situat în nord-estul ţării, au avertizat populaţia să nu se apropie de „minele antipersonal” care sunt aruncate în regiune, scrie Sky News.

Forţele de securitate au izolat o zonă din estul oraşului Harkov, în timp ce au îndepărtat o serie de dispozitive împrăştiate de-a lungul străzii.

Locotenent-colonelul Nikolay Ovcharuk, şeful unităţii de deminare a serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă, a declarat că dispozitivele erau mine din plastic PTM-1M, care explodează cu ajutorul unor temporizatoare.

Război în Ucraina, ziua 48 UPDATE Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video zilnic de luni seara că forţele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a spus dacă armele chimice au fost deja folosite.

Luni au existat rapoarte neconfirmate care sugerează că au fost folosite arme chimice în portul Mariupol, asediat în sudul Ucrainei, notează agenţia de presă Reuters.

Război în Ucraina, ziua 48 UPDATE Banca Mondială afirmă că economia Ucrainei va scădea cu 45,1% în acest an din cauza invaziei Rusiei, care a închis jumătate din întreprinderile ţării, a blocat importurile şi exporturile şi a deteriorat o mare parte din infrastructura critică, potrivit AP.

Ştirrea iniţială: Organizaţia Naţiunilor Unite aude din ce în ce mai multe relatări despre violuri şi violenţe sexuale în Ucraina, a declarat luni un înalt oficial ONU în faţa Consiliului de Securitate, în timp ce un grup ucrainean pentru drepturile omului a acuzat trupele ruseşti că folosesc violul ca armă de război.

Kateryna Cherepakha, preşedinta unui ONG din Ucraina, a declarat că liniile telefonice de urgenţă ale organizaţiei sale au primit apeluri în care soldaţii ruşi sunt acuzaţi de nouă cazuri de viol, în care au fost implicate 12 femei şi fete, scrie Reuters.

„Acesta este doar vârful icebergului”, a declarat ea în faţa consiliului prin intermediul unei înregistrări video. „Ştim şi vedem – şi vrem să ne auziţi vocile – că violenţa şi violul sunt folosite acum ca o armă de război de către invadatorii ruşi în Ucraina”.

Rezumatul zilei 47

  • Autorităţile ucrainene anchetează aproape 6.000 de crime
  • Volodimir Zelenski a declarat că vrea să îşi apere ţara cu orice risc: „Bineînţeles că sunt gata să-mi dau viaţa pentru ţara mea”
  • Cancelarul Austriei s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova. Imediat după discuţii a expus câteva detalii: Negocierile au fost deschise şi directe, dar dure.
  • Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi estimează că peste 4,5 milioane de refugiaţi ucraineni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei.
  • Banca Naţională a Ucrainei a transferat aproape 14,8 miliarde de grivne către armată.
  • Zeci de mii de persoane au fost probabil ucise în Mariupol, a anunţat luni, preşedintele Ucrainei
  • Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului sud-coreean, spunând că militarii ruşi au distrus 938 de unităţi de învăţământ şi aproape 300 de spitale începând de la 24 februarie
  • Forţele armate ale Ucrainei au distrus un depozit de muniţii ruseşti în apropierea unui sat ocupat din regiunea Luhansk
  • Forţele ruseşti ar putea organiza „acţiuni provocatoare” în regiunea Transnistria din statul separatist al Republicii Moldova, susţin autorităţile ucrainene
  • Armata rusă sporeşte prezenţa echipamentelor militare în apropierea regiunilor Harkov şi Doneţk, în special, în oraşul Valuyki şi satul Soloty din regiunea Belgorod
  • Ramzan Kadîrov, anunţă o nouă ofensivă rusescă: Vom elibera complet Luhansk şi Doneţk şi apoi vom cuceri Kievul
  • Finlanda şi Suedia ar urma să adere la NATO în acestă vară în urma războiului dintre Ucraina şi Rusia

Război în Ucraina, ziua 48 Trei persoane au murit şi opt au fost rănite, în urma atacurilor ruseşti din regiunea ucraineană Doneţk, a anunţat, luni seară, guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, potrivit Reuters.

Kirilenko a anunţat, într-un mesaj pe Telegram, că trei persoane au fost ucise şi opt civili au fost răniţi luni în urma atacurilor ruseşti în regiunea ucraineană Doneţk, în estul Ucrainei. Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent versiunea guvernatorului cu privire la acest atac.  Alţi cinci civili au fost ucişi n cursul zilei de duminică, potrivit guvernatorului.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'