Ortodoxe: Orotdoxe: Sfântul Mucenic Artemon
Greco-catolice: Sf. papă m. Martin
Romano-catolice: Sf. Martin I, pp. m.
Sfântul Mucenic Artemon a fost preot în cetatea Leodiceea în vremea domniei împăratului păgân Dioclețian, potrivit crestinortodox.ro. Atunci când a început persecuția împotriva creștinilor, Artemon era înaintat în vârstă. A fost prins şia fost dus la templul lui Esculap pentru a jertfi idolului. Vrăjitorii ce se aflau în templu au eliberat mulți șerpi veninoși pentru a-l ucide pe Artemon. Însă acesta şi-a făcut semnul Sfintei Cruci și a suflat asupra șerpilor, omorându-i pe toți. În faţa acestei minuni, mai marele vrăjitorilor a îngenucheat în fața lui și a recunoscut măreția lui Dumnezeu.
Sfântul Artemon l-a botezat pe acesta, împreună cu mai mulți păgâni. Mulți din cei botezați au fost hirotoniți diaconi și preoți iar mai marele vrăjitorilor a devenit Episcopul Palestinei.
Dar suferințele nu s-au terminat aici pentru bătrânul Artemon. Judecătorul a pregătit o groapă cu păcură încinsă, în care plănuia să-l arunce. Prin rânduiala dumnezeiască, judecătorul însuși și-a pierdut viața în acea groapă.
După aceste întâmplări, Sfântul Artemon a trăit liber încă o vreme. Continuând persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Artemon a fost prins și decapitat în anul 303.
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte.
Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Artemon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre, să ne apere de necazuri și să ne aducă vindecarea în vremuri grele.
Viaţa cu întreagă înţelepciune şi trupul cu curăţie înfrumuseţându-ţi, curat ai lucrat cele sfinte, lui Hristos cântând şi cu mulţumire strigând: Dumnezeul părinţilor noştri bine eşti cuvântat.
Asemănându-te cu mărturisirile cele sfinţite şi muceniceşti, săvârşind viaţa, la cer te-ai suit, Înţelepte Mucenice Artemon şi ai primit de la Dumnezeu cunună neveştejită.
Pentru aceasta prăznuim sfântă pomenirea ta, strigând: adu-ţi aminte de noi, sfinţite mucenice, stând înaintea lui Hristos și adu-ne sănătate și protecție de necazuri grele. Amin!
Citeste si Pelerinaj Florii 2022. Programul complet al manifestării. Anunţul Patriarhiei Române