Peste 130 de unităţi sanitare aveau datorii la furnizori la sfârşitul anului trecut.
În topul spitalelor cu cele mai mari datorii se află Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti cu 21,3 milioane lei. Locul următor este ocupat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria cu 18,1 milioane lei. Şi Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă” din Cluj-Napoca are datorii de 15,9 milioane lei. Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca a însumat datorii de 15,8 milioane lei, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău are 10,7 milioane de lei.
Există totuşi şi spitale care nu au datorii. Acestea sunt Spitalul Clinic Colţea Bucureşti, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu” şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” Bucureşti.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a adus la cunoştinţă managerilor că, în scrisoarea de intenţie cu FMI, există prevederi conform cărora managerii care acumulează datorii la furnizori timp de 3 luni consecutiv vor fi sancţionaţi prin pierderea funcţiilor.