Alimentul de doar 40 de bani, care face minuni pentru sănătate. Acum zeci de ani, sfecla roșie era supranumită „alimentul minune”, datorită proprietăților vindecătoare în tratarea bolilor de sânge, a celor hepatice și chiar în cazul tumorilor.
Un kilogram de sfeclă roșie costă în prezent cam doi lei, iar o bucată cântărește aproximativ 200 de grame, deci cu 40 de bani poți obține multe beneficii pentru sănătate.
Aceasta datorită betacianinei, substanța care dă culoarea intensă sfeclei și care este, totodată, implicată în reducerea tumorilor.
Chiar dacă organismul are mecanismele sale prin care poate elimina toxinele, sfecla le poate completa și chiar stimula. Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia, mai ales după ce se consuma grăsimi și proteine în exces. Consumul regulat de sfeclă reglează deci tranzitul intestinal.
Această performanță se datorează fibrelor care absorb grăsimile și conduc la eliminarea lor din corp. Prin eliberarea unei substanțe ale cărei efecte au impact benefic asupra funcționării vaselor de sânge, sfecla roșie reduce hipertensiunea. Sucul de sfeclă roșie reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Acest lucru se petrece întrucât unele substanțe din sfeclă se transformă în oxid nitric odată ce pătrund în organism. Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, dilatându-le și reducând astfel tensiunea arterială mărită.
Citește și: Alimentul esențial și la modă, pe care româncele îl cară în poșetă. Mihaela Bilic vorbește despre beneficiile importante pe care le oferă mini conservele
Anumiti compuși din sfecla au propriatăți antiinflamatoare. Un nivel redus de inflamație în organism scade riscul de afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson, afecțiuni cardiace, diabet și nu numai. Dieta pe care o adoptăm în general, bogată în zahăr, alimente procesate și grasimi, favorizează inflamația așa că este recomandat consumul de sfeclă.
Chiar dacă sfecla este în continuare în atenția cercetătorilor pentru a-i confirma efectele și multe dintre beneficii nu pot înlocui terapiile clasice, includerea în dietă nu dăunează atât timp cât nu se fac excese.