Cel puţin 20 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei soldaţilor ruşi în Ucraina

Cel puţin 20 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina, unde veniseră să relateze despre ororile soldaţilor ruşi trimişi să invadeze Ucraina.
Alina Andrei
13 apr. 2022, 10:40
Cel puţin 20 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei soldaţilor ruşi în Ucraina

„Acest război nu cruță pe nimeni: ia viețile soldaților, civililor, lucrătorilor media… Rușii comit genocid – ucid pe toți la rând, indiferent de vârstă, sex, naționalitate sau profesie”, a transmis Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina. Conform NSJU, cel puţin 20 de jurnalişti au murit de la începutul invaziei soldaţilor ruşi. Printre aceștia se numără și reprezentanți ai presei străine.

La 1 martie, invadatorii ruşi au încercat să distrugă un turn de televiziune din Kiev. În timpul atacului cu rachetă a lovit turnul principal de televiziune din Kiev. Cameramanul Yevhen Sakun a murit. Pe 11 martie, un alt cameraman ucrainean , Viktor Dedov, a fost ucis. Angajatul canalului Sigma TV a murit în propriul apartament din Mariupol după ce două obuze au lovit locuinţa.

Citeşte şi: Comandantul armatei britanice avertizează că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi ani de zile: „Rezultatul imediat este un impas tactic în Donbas”

Jurnalista Oleksandra Kuvshinova a murit pe 14 martie în satul Gorenka din regiunea Kiev. Mașina cu care se deplasa alături de mai mulţi colegi străini într-o misiune editorială a intrat sub focul artileriei armatei ruse.

Printre cei care şi-au pierdut viaţa se află un cameraman de la Fox News, Pierre Zakrzewski, care a fost ucis în timp ce transmitea informaţii despre războiul rus din Ucraina, regizorului american Brent Renaud, care a fost ucis în oraşul ucrainean Irpin. De asemenea, fotograful ucrainean Maksim Levin, despre care nu mai existau veşti de trei săptămâni, a fost găsit mort în apropiere de Kiev.

Citeşte şi: Vladimir Klitschko, şocat de crimele comise de ruși în Ucraina. „Au legat oameni înainte de a-i ucide, inclusiv copii. Este un genocid!”

Rușii au ucis și profesoara de jurnalism Lilia Gumyanova. Aceasta a murit într-un atac cu rachetă pe 19 martie la Mariupol.

Pe 2 aprilie, a murit şi Yevhen Bal, jurnalist, scriitor, voluntar, membru al Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina și al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina. Potrivit Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina, moartea sa a fost rezultatul torturii la care a fost supus de soldaţi ruşi. Bărbatul a fost reținut de soldaţii ruşi pentru fotografii „compromițătoare” cu soldații ucraineni. „I-au cotrobăit în toată casa, iar pe el l-au das la subsol. Trei zile a fost torturat, fiind bătut grav. Rănile i-au fost fatale şi a murit la scurt timp.

Dilerbek Shakirov a fost împuşcat cu o armă automată pe 26 februarie în satul Zelenivka, regiunea Herson.

De asemenea, Roman Nezhyborets, un inginer video la postul de televiziune Dytynets din Cernihiv, se afla împreuna cu soția și copilul lor în satul Yahidne de lângă Cernihiv. Au fost reţinuţi de soldaţii ruşi după ce aceştia au invadat oraşul. La un moment dat, Roman Nezhyborets a fost luat din subsol şi nu s-a mai întors. Ulterior s-a aflat că Roman și prietenul lui fuseseră împușcați.

Există și victime în rândul jurnaliștilor care s-au alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei sau Apărării Teritoriale după invazia Rusiei în Ucraina.

Instituţia a publicat o listă cu numele jurnaliştilor morţi în războiul din Ucraina, precizând că acestea sunt doar decese confirmate de procuratura generală. Unii dintre ei erau străini, a mai adăugat sindicatul.

1. Pierre Zakzewski

2. Alexandru Kuvshinov

3. Alexander Litkin

4. Paul Lee

5. Serghei Pușcenko

6. Eugene Sakun

7. Brent Anthony Reno

8. Oksana Baulina

9. Dealerbek Shakirov

10. Victor Dedov

11. Victor Dudar

12. Lilia Gumyanova

13. Yuriy Oliynyk

14. Oleg Yakunin

15. Maxim Levin

16. Mantas Kvedaravičius

17. Serghei Zaikovski

18. Denis Kotenko

19. Eugen Bal

20. Roman Nezhyborets

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Zodiile care își găsesc marea dragoste începând din 23 iulie 2024. Cupidon e de partea lor
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Cum Retragerea lui Joe Biden Din Cursa Prezidențială Afectează Strategia lui Donald Trump
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!