Cresc salariile poliţiştilor. Aceştia urmează să primească în plus 125 de lei, adică fix cât voucherele de hrană pe care le vor primi românii care fac parte din categoriile vulnerabile.
”La întâlnirea pe care am avut-o cu Marcel Ciolacu, acesta ne-a spus că știe că au o datorie față de cei din sistemul de apărare, care au fost în prima linie în timpul pandemiei, și că se va achita de această datorie. A verificat agenda referitoare la legile pe care le au în aprobare până la încheierea sesiunii din vară și ne-a spus că, după Sărbători, va trece până la urmă amendamentul lui Bode.
Ne-a spus că a discutat și cu Vasile Dâncu și că, într-adevăr, situația este critică în zona de apărare, că sunt militari cu 1.900 de lei salariu și că trebuie măcar în privința aceasta să înceapă să plătească din restanța din Legea salarizării. Deci cumva a fost o promisiune că, după Paște, până la închiderea sesiunii parlamentare, va intra în plen Legea de aprobare a Ordonanței 130/2021, care a suspendat aplicarea Legii salarizării, cu amendament că va plăti un sfert din restul restanțelor, adică jumătate dintr-o tranșă de 25%”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, potrivit naţional.ro
Citeşte şi Creşte salariul pentru aceşti români. Cine va primi 800 de lei în plus
Astfel că, din majorările restante de 50%, polițiștii și militarii vor primi 12,5%, adică 125 de lei. Sindicaliștii de la Europol spun că au solicitat să se plătească integral restanțele din Legea 153/2017, cu plata restanței din 2021 acum, iar până la cea de-a doua rectificare să plătească și restanța din acest an.
”Media salariilor minime în Poliție și armată este de 2.000 de lei, iar cei din Armată primesc chiar mai puțini bani, pentru că au grade inferioare celui de agent de poliție, care este echivalent cu gradul de sergent. Am mai avut și o discuție vizavi de ordonanța lui Bode, cu rechemarea pensionarilor în activitate și am spus că este o stupiditate, pentru că, în loc să oprească plecările din sistem, determinate de întârzierea aplicării Legii salarizării, ei preferă să dea bani în plus pensionarilor care se întorc în sistem. Mai repede plătești 250 de lei net, cât ar însemna o tranșă din majorările salariale restante, decât să rechemi un pensionar în activitate, la care diferența dintre pensie și salariu este de peste 2.000 de lei. De la 1 iulie, potrivit ordinului emis de ministrul Lucian Bode, se va sista plata pentru norma de echipare, care era de 250 de lei pe lună, pentru că MAI ar avea nevoie de fonduri ca să achiziționeze noua uniformă, care va fi gata în decembrie 2024”, a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
Anul acesta va fi adoptată o nouă lege-cadru privind salarizarea bugetarilor, astfel că tranșele restante din vechea lege vor fi anulate. Potrivit liderului PSD, pentru tranșele restante de la Legea 153/2017, fiecare minister va putea să vină cu propuneri, în măsura în care se încadrează în anvelopa bugetară pe care o au la dispoziție, însă nu vor fi considerați prioritari cei care au lucrat de acasă sau online.
Citeşte şi Vouchere pentru profesori: 1450 de lei în plus la salariu de Paşte 2022 DOCUMENT