Lovitură grea pentru Putin, nu s-a mai întâmplat de la revoluţia bolşevică din 1917. Moody’s anunţă incapacitatea de plată a Rusiei

Rusia a efectuat o plată scadentă pe 4 aprilie pentru două obligaţiuni suverane - cu scadenţa în 2022 şi 2042 - în ruble, în loc de dolari, aşa cum era obligată să plătească.
Filip Stan
15 apr. 2022, 10:31
Lovitură grea pentru Putin, nu s-a mai întâmplat de la revoluţia bolşevică din 1917. Moody's anunţă incapacitatea de plată a Rusiei

Vladimir Putin începe să simtă presiunea sancţiunilor.  Aceasta ar fi prima incapacitate majoră de plată a obligaţiunilor străine a Moscovei din anii care au urmat revoluţiei bolşevice din 1917.

Rusia a efectuat o plată scadentă pe 4 aprilie pentru două obligaţiuni suverane – cu scadenţa în 2022 şi 2042 – în ruble, în loc de dolari, aşa cum era obligată să plătească.

Criză alimentară mondială generată de Rusia, anunţ oficial de la Uniunea Europeană
Prin urmare, Rusia „poate fi considerată în incapacitate de plată conform definiţiei Moody’s, dacă nu se remediază până la 4 mai, care este sfârşitul perioadei de graţie”, a declarat Moody’s într-un comunicat.

„Contractele de obligaţiuni nu au nicio prevedere de rambursare în altă monedă decât în dolari”. Moody’s a precizat că, în timp ce unele euroobligaţiuni ruseşti emise după 2018 permit plăţi în ruble în anumite condiţii, cele emise înainte de 2018 – cum ar fi cele cu scadenţa în 2022 şi 2042 – nu permit acest lucru.

„Opinia Moody’s este că investitorii nu au obţinut promisiunea contractuală în valută la data scadenţei plăţii”, a precizat Moody’s.

Rusia a declarat în repetate rânduri că vrea să-şi plătească datoria, dar contrazice faptul că Occidentul a împiedicat-o să plătească prin impunerea unor sancţiuni.

În 1998, Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru o datorie internă de 40 de miliarde de dolari şi a devalorizat rubla în timpul preşedintelui Boris Elţîn, deoarece era efectiv în faliment după ce criza datoriilor asiatice şi scăderea preţurilor petrolului au zdruncinat încrederea în datoria sa pe termen scurt în ruble.

România a găsit soluţia de a înlocui gazul rusesc. Ministrul Energiei anunţă că vrea să importe gaze lichefiate din Israel
De data aceasta, Rusia are banii, dar nu poate plăti, deoarece rezervele sale – pe locul patru ca mărime în lume – sunt îngheţate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada.

Ar putea fi prima incapacitate majoră de plată a datoriei Rusiei din mai bine de un secol. Chiar şi atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, Rusia şi-a asumat datoria externă.

În 1918, revoluţionarii bolşevici sub conducerea lui Vladimir Lenin au repudiat datoria ţaristă, şocând pieţele globale. Cum obligaţiunile nu mai valorau nimic, unii deţinători de obligaţiuni ţariste le-au folosit ca tapet. Uniunea Sovietică, sub conducerea lui Iosif Stalin, a încetat să mai asigure serviciul împrumuturilor către Statele Unite şi Suedia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!