Război în Ucraina. Putin a ordonat bombardamentele, se anunţă un weekend sumbru

În perioada 9-15 aprilie 2022, trupele ruse au continuat ofensiva în zona de est a Ucrainei, ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk
Filip Stan
15 apr. 2022, 13:49
Război în Ucraina. Putin a ordonat bombardamentele, se anunţă un weekend sumbru

Bombardamente puternice au loc pe linia frontului în regiunea Ucrainei de est, Doneţk, a declarat, vineri, Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, potrivit CNN.

Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a declarat că ”aproape toate aşezările din regiunea Doneţk de-a lungul liniei frontului sunt atacate”.

El a mai a subliniat situaţia dificilă a oraşului Mariinka, unde 11 civili au fost ucişi de la începutul invaziei ruse. Oraşul a fost grav avariat, cu aproape 100 de case distruse, 13 clădiri înalte şi trei şcoli afectate, a spus el.

”În ciuda bombardamentelor constante, civilii sunt evacuaţi din comunitate zilnic. Până astăzi, cel puţin 350 de persoane au fost mutate din Mariinka”, a mai spus Kirilenko.

Vasul Moskva, scufundat prima dată de români. Epava a fost căutată trei decenii

În cursul zilei de vineri, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene a precizat că forţele ruse din est se concentrează pe cucerirea aşezărilor Popasna şi Rubijne, dar nu au avut sorţi de izbândă încă. La începutul acestei săptămâni, se preciza că forţele ruse au cucerit zone din Popasna.

”Pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, opt atacuri inamice au fost respinse în ultimele 24 de ore, patru tancuri, şase vehicule blindate de transport al trupelor, patru vehicule de luptă ale infanteriei şi un sistem de artilerie inamic au fost distruse”, a anunţat Statul Major Ucrainean.

Forţele ruse continuă pregătirea unei operaţiuni ofensive în estul Ucrainei, a mai anunţat, joi, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene.

Serhii Haidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, a declarat joi că, în ciuda deschiderii culoarelor de evacuare, ruşii au continuat să bombardeze oraşele din regiune pe tot parcursul zilei.

Evoluţia situaţiei din Ucraina în perioada 9-15 aprilie 2022

În perioada 9-15 aprilie 2022, trupele ruse au continuat ofensiva în zona de est a Ucrainei, ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, acestea devenind ţinta prioritară a Rusiei, după ce aceasta şi-a retras trupele din jurul Kievului şi din nordul Ucrainei. Atacul cu rachetă asupra gării din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei, soldat cu morţi, descoperirea unei noi gropi comune cu zeci de civili ucraineni la Buzova (un sat eliberat situat în apropiere de capitala Kiev), bombardarea şi distrugerea Aeroportului din Dnipro (estul Ucrainei), scufundarea Crucişătorului rus „Moskva” au fost, de asemenea, evenimente petrecute în perioada 9-15 aprilie 2022. Nu în ultimul rând, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la 12 aprilie, că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort, transmiţând, astfel, un semnal că războiul pe care l-a declanşat prin invazia asupra acestei ţări ar putea fi de durată.

Povestea tulburătoare a ucrainencei care a scăpat vie din cel de-al Doilea Război Mondial, dar a fost ucisă în războiul ruso-ucrainean: „A fost împuşcată pentru că pe soldaţii ruşi i-a enervat lătratul câinilor”

9 aprilie, a 45-a zi de război
* Soldaţii ruşi au violat minori, a afirmat comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Liudmila Denisov. Mai multe mărturii au fost aduse în spaţiul public în acest sens. Nu a fost posibilă verificarea independentă a informaţiilor (dpa).

* Autorităţile ucrainene afirmă că 52 de persoane au fost ucise şi 109 au fost rănite într-un atac cu rachetă asupra gării din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei, unde mii de oameni aşteptau să fie evacuaţi. Moscova a negat orice responsabilitate (dpa). Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a susţinut că cei responsabili pentru încălcări grave ale drepturilor omului, precum atacul asupra gării din oraşul ucrainean Kramatorsk, trebuie să fie traşi la răspundere (agenţia de presă HINA).

10 aprilie, a 46-a zi de război
* Cancelarul austriac Karl Nehammer şi premierul britanic Boris Johnson au fost în vizită la Kiev (dpa).
* Comandanţii militari ai NATO elaborează planuri de desfăşurare a unei forţe militare permanente de amploare pe flancul estic al alianţei, care ar fi capabilă să înfrunte o armată invadatoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (dpa şi Reuters). Stoltenberg a mai declarat că alianţa se află ”în mijlocul unei transformări foarte fundamentale” care va reflecta ”consecinţele pe termen lung” ale acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin.
* O nouă groapă comună cu zeci de civili ucraineni a fost descoperită în Buzova, un sat eliberat situat în apropiere de capitala Kiev, care timp de săptămâni a fost ocupat de forţele ruseşti, a declarat un oficial local (Reuters).
* Aeroportul din Dnipro, estul Ucrainei, a fost bombardat din nou de armata rusă şi „complet distrus”, a anunţat guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko (AFP şi Reuters).

11 aprilie, a 47-a zi de război
* Ministrul afacerilor externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat din nou că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2008 . „Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc”, a spus Kuleba (dpa).
* Rusia nu va face o pauză în operaţiunea sa militară în Ucraina pentru rundele viitoare ale negocierilor de pace, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov. Ministrul de externe a mai spus că preşedintele Vladimir Putin ordonase suspendarea acţiunii militare în timpul primei runde de negocieri ruso-ucrainene la sfârşitul lui februarie, însă poziţia Moscovei s-a schimbat între timp (Reuters).

12 aprilie, a 48-a zi de război
* Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că operaţiunea militară a Moscovei din Ucraina îşi va îndeplini fără discuţie ceea ce el numeşte a fi obiectivele „nobile”. Putin a mai declarat că Moscova nu a avut altă opţiune decât să lanseze o operaţiune militară pentru a proteja populaţia din Donbas, estul Ucrainei, şi că o ciocnire cu forţele antiruse ale Ucrainei era inevitabilă (Reuters şi EFE).
* Oficialii ucraineni au anunţat că au avut loc noi bombardamente ruseşti în Donbas, zona din estul Ucrainei pe care se concentrează acum ofensiva rusă, în timp ce o coloană lungă de vehicule militare a fost reperată din satelit în regiunea rusă Rostov, îndreptându-se către Donbas (CNN).
* Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său Belarus, Aleksandr Lukaşenko, la cosmodromul rusesc Vostocinîi (Orientul Îndepărtat al Rusiei), că masacrul cu presupuşi civili în localitatea Bucea, care se presupune că a fost comis de trupele ruse este „un fake” (AFP şi EFE).
* Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort, transmiţând astfel un semnal că războiul pe care l-a declanşat prin invazia asupra acestei ţări ar putea fi de durată. ”Acum, garanţiile de securitate sunt un lucru, iar chestiunile privind reglementarea relaţiilor asupra Crimeii, Sevastopolului şi Donbasului sunt scoase (de Ucraina) din sfera de aplicare a acestor acorduri. Aşadar, am revenit într-un punct mort”, a spus Putin. (Reuters şi CNN).
* Aproximativ 400 de civili au fost îngropaţi de la începutul războiului în Ucraina la Severodoneţk, oraş în estul ţării unde armata rusă se află în prezent într-o poziţie ofensivă, a anunţat Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk (AFP). La rândul său, primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, a estimat că aproximativ 21.000 de civili au murit în oraşul-port de la începutul invaziei (EFE).

13 aprilie, a 49-a zi de război
* Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a exclus eventualitatea ca ţara sa să devină parte a Federaţiei Ruse. „Nu suntem proşti în relaţia cu (preşedintele rus Vladimir) Putin, încât să folosim vechile metode. Noi, spun eu, construim o asemenea unitate între două state independente, încât oamenii vor învăţa de la noi”, a declarat el, în oraşul rus Vladivostok, din Extremul Orient rus, potrivit agenţiei de ştiri belaruse de stat Belta.
* Cel puţin 7 persoane au fost ucise şi 22 rănite în tiruri cu obuze şi rachete în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov (Reuters şi AFP).
* Rusia îşi poate redirecţiona cu uşurinţă exporturile vaste de resurse energetice în altă parte decât în Occident, către ţări care chiar au nevoie de ele, în timp ce creşte consumul intern de petrol, gaze şi cărbune, a declarat preşedintele Vladimir Putin (Reuters).
* Corpurile a peste 1.500 de soldaţi ruşi zac în morgile din Dnipro, mare oraş industrial din estul Ucrainei, a declarat adjunctul primarului, Mihail Lâsenko. „Avem astăzi în morgile din Dnipro peste 1.500 de soldaţi ruşi morţi, pe care nimeni nu vrea să-i recupereze” (dpa).
* Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Europei să acţioneze mai rapid împotriva Rusiei, susţinând că europenii ”pot fie să oprească Rusia, fie să piardă toată Europa de Est”. ”Dacă Europa pierde timpul, Rusia va folosi acest timp pentru a extinde zona de război către alte ţări”, a spus Zelenski, într-un discurs în faţa parlamentului eston (AFP).
* Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucişătorul de rachete Moskva – cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre -, a fost lovită de două rachete Neptun lansate de forţele ucrainene, potrivit relatărilor de la Kiev (Reuters).

14 aprilie, a 50-a zi de război
* Crucişătorul Moskva, avariat în timpul ofensivei împotriva Ucrainei, la 13 aprilie, s-a scufundat, a anunţat, în seara acestei zile, Ministerul rus al Apărării (AFP).
* Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică (Reuters).
* Comitetul de Anchetă din Rusia a anunţat deschiderea unor dosare penale pentru torturarea unor soldaţi ruşi în Ucraina. Comitetul, care anchetează infracţiunile grave, afirmă că mai mulţi militari ruşi au fost luaţi prizonieri de forţele ucrainene în regiunile Zaporojie şi Nikolaev şi deţinuţi ilegal de serviciul de securitate al Ucrainei (Reuters).
* Ucraina încă aşteaptă lansarea unei noi ofensive ruse în Donbas, unde continuă luptele la Mariupol, Kievul admiţând că în acest oraş asediat unii soldaţi ucraineni s-au predat (EFE).

15 aprilie, a 51-a zi de război
* Forţele ruse îşi concentrează în prezent atacurile în estul Ucrainei, în încercarea de a captura oraşele Popasna şi Rubijne din regiunea Lugansk, potrivit unei evaluări a situaţiei, făcute de armata ucraineană. Însă trupele ruse nu au reuşit să cucerească aceste oraşe, potrivit unui raport al Statului Major al armatei ucrainene. Kievul se aşteaptă la o ofensivă rusă la scară largă în estul Ucrainei, în următoarele zile (dpa).

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Beyoncé Permite Folosirea Melodiei ‘Freedom’ în Campania Lui Kamala Harris
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!