Nu stim ce baza de date a fost luata in calcul pentru intocmirea lui, nici persoanele care i-au “ajutat” pe inaltii oficiali sa inteleaga mai bine situatia din Justitia Romana.
In cuprinsul celor 12 pagini, cat contine raportul, apare, in premiera, la modul critic, certaret, conceptul “mass-media”. “Intimidari in justitie” , fireste prin intermediul presei. “Avem multe cazuri, nu doar unul sau doua, unde oficiali-cheie, judecatori, dar nu numai, au fost atacati, intimidati, hartuiti, prin intermediul presei.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a vorbit cu aplomb despre cum a fost folosita mass-media ca sa atace institutii si persoane din politica si justitie.
In orice sistem democratic functioneaza teoria separatiilor celor trei puteri in stat: executiva, legislativa, judecatoreasca. Presa este definita ca fiind a patra putere, fiind socotita cainele de paza al societatii. Ea trebuie sa vegheze asupra activitatii desfasurate de celelalte trei puteri.
Purtatorul de cuvant al CE ce ne spune azi? Ca presa sa nu mai critice una dintre puteri. Sa nu se mai ia de magistrati. Probabil, s-a referit la scandalul din CSM. Doar ca jurnalistii nu i-au atacat pe presedinte si vicepresedinti ci, doar, a relatat despre numultumirile colegilor lor (si din 13 Curti de Apel din tara) care au votat pentru revocare.
Raportul pe Justitie arata ca mass-media hartuieste si intimideaza si ca e nevoie de noi reguli, pentru o presa libera(!?). Nu ar fi pentru prima oara cand presa este considerata capul tuturor rautatilor.
Mogulii si campaniile lor de presa au fost aspru criticate de presedintele Traian Basescu, de-a lungul celor doua mandate prezidentiale.
In proiectul Strategiei Nationale, din 2010, presa aparea la capitolul “Vulnerabilitati” la adresa securitatii nationale. Opozitia de atunci (actuala Putere) a criticat dur documentul de la Palatul Cotroceni, acuzandu-l pe presedinte ca vrea sa puna pumnul in gura jurnalistilor.
Revenind la Bruxelles, la intrebarea jurnalistilor “De ce Raportul pe Justitie nu a fost trimis inainte autoritatilor romane, purtatorul de cuvant al CE a aratat si el cu degetul spre jurnalistii romani. “Ca raportul sa nu mai apara in presa, inainte de a fi adoptat”.