Autostrada din România finanțată prin PNRR ar putea fi gata în 2023. Care este stadiul lucrărilor (VIDEO)

Construcția de autostrăzi rămâne un mare „hop" pentru Guvernul României. În general, lucrările de infrastructură stagnează sau înaintează cu pași mărunți, cu mici excepții: Pod Brăila și Autostrada Transilvania.
Filip Stan
18 apr. 2022, 14:27
Autostrada din România finanțată prin PNRR ar putea fi gata în 2023. Care este stadiul lucrărilor (VIDEO)

Dacă podul peste Dunăre ar putea fi gata în acest an, drumul de mare viteză care va brăzda România ar putea fi dat în trafic la finalul anului 2023, dacă CNAIR și constructorii se vor asigura că lucrările vor merge „șnur”.

Estimarea aparține specialiștilor în infrastructură de la API (Asociația Pro Infrastructura).

„Tot tronsonul de 42 de kilometri de la Nădășelu până la Poarta Sălajului a ajuns la un stadiu fizic în jur de 20% și este singurul proiect finanțat prin PNRR aflat momentan în execuție”, scrier Asociația Pro Infrastructura care spune că UMB „este foarte bine mobilizat, cu aproximativ 1000 de muncitori, având un avans bun la structuri (cu elevații ridicate la multe dintre ele), săpături, ziduri de sprijin, drenuri și taluzări. Fabrica de grinzi de la Zimbor se pregătește de producție.

(…) Concluzia? Final de 2023 pentru deschiderea traficului pe Nădășelu-Zimbor, în cel mai optimist scenariu, DACĂ autoritățile își asumă responsabilitatea și rezolvă imediat blocajele birocratice și contractuale amintite și DACĂ dealurile buclucașe decid să stea locului, iar constructorul reușește să mențină, sau chiar să crească, mobilizarea excelentă de până acum”, a transmis Asociația Pro Infrastructura prin intermediul unui video publicat de curând pe canalul de Youtube.

 

Cine construiește și cât costă tronsoanele de pe Autostrada Transilvania (A3)

 

Tronsonul Nădășelu-Zimbor este una din primele autostrăzi din România pe care ar urma să intre fonduri din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR).

Antreprenorul român Dorinel Umbrărescu, de la UMB realizează lucrările pentru Nădășelu – Zimbor, 30 de kilometri. Pe lângă aceștia, antreprenorul băcăuan mai are și 12 km de la Zimbor la Poarta Sălajului. În total, 42 de kilometri de drum de mare viteză finanțați prin PNRR. Și în cazul Zimbor – Poarta Sălajului termenul de finalizare este finalul lui 2023.

Valoarea primului proiect este de 1,39 miliarde de lei – 9,6 milioane de euro/km, iar a celui de-al doilea 680,4 milioane de lei, adică 11,5 euro/km.

Legat de costuri. antreprenorul a estimat costuri suplimentare de aproximativ 50 de milioane de euro.

„Toate croșetate prin dealurile transilvănene instabile. Că veni vorba, în două locuri cu alunecări masive de teren trebuie modificată soluția tehnică, antreprenorul general estimând costuri suplimentare de 250 milioane lei.

În zona Nădășelu (n.r. – minutul 1:45 din filmare) se propune un viaduct în aval față de un simplu debleu licitat și contractat, iar în apropiere de Topa Mică (n.r. – minutul 9:00) un tunel cut&cover, în planurile inițiale fiind desenat tot un debleu”, a mai notat API.

 

 

Care este stadiul Podului de la Brăila

 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că podul peste Dunăre de la Brăila va fi gata la sfârşitul anului. Podul va avea doi kilometri lungime şi o înălţime de aproape 200 de metri.

„Este evident că, deşi ne aflăm în întârziere, proiectul trebuia predat anul trecut în decembrie, avem garanţii în acest moment de la constructori şi beneficiar că se vor întreprinde toate demersurile şi se vor executa lucrările astfel încât în luna decembrie anul acesta podul să poată fi dat în circulaţie. Este un proiect cu care ne mândrim. Am putut să stau de vorbă cu constructorii şi sunt cât se poate de mândri de ceea ce au realizat”, a declarat premierul.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!