„CTS prezintă sincere scuze pentru această gravă eroare care a semănat panică în rândul publicului şi a provocat probleme unităţilor vizate”, a declarat postul de televiziune chinez CTS (Chinese Television System) într-un comunicat. Canalul de televiziune chinez, cu sediul la Taipei, în Taiwan, a suscitat îngrijorare după ce a difuzat mai multe alerte, precum „Noul Taipei este lovit de rachete ghidate ale armatei comuniste” şi „Nave au explodat, instalaţii şi vase au fost avariate în portul Taipei„.
CTS a atribuit această eroare personalului care a difuzat, din eroare, conţinutul exerciţiilor de prevenire pe care postul fusese însărcinat să-l producă pentru pompierii din oraşul New Taipei.
O altă alertă indica „Războiul s-ar putea declanşa, oraşul New Taipei deschide un centru comun de comandament şi de control pentru situaţii de urgenţă„.
Taiwan’s public broadcaster CTS 華視 caused some controversy today: The station’s news ticker reported a Chinese missile attack on New Taipei City, with exploding ships at Taipei Harbor and a run on supermarkets. pic.twitter.com/WN3acsD2C6
— David Demes 戴達衛 (@DemesDavid) April 20, 2022
Acest incident a atins o coardă sensibilă într-un moment în care temerile Taiwanului de a vedea China trecânt într-o zi la punerea în practică a ameninţărilor sale de a anexa insula democratică autonomă, pe care ea o consideră drept parte a teritoriului său, chiar şi cu forţa dacă va fi necesar, sunt exacerbate de invazia Rusiei în Ucraina.
CTS a declarat că a difuzat corecturi şi scuze pe mai multe canale, adăugând că îi va „pedepsi sever” pe cei responsabili, după ce a deschis o anchetă internă. „Nu intraţi în panică!„, se putea citi într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, în care se specifică faptul că a „difuzat din greşeală un mesaj de prevenire a războiului şi catastrofelor”.
Unii internauţi au reacţionat cu mânie şi dispreţ. Nu exista totuşi niciun semn de panică pe străzile din Taipei miercuri dimineaţă. Beijingul şi-a intensificat presiunea asupra Taiwanului de la sosirea la putere în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră insula drept o ţară suverană.
Manevrele de intimidare chineze s-au înmulţit considerabil în ultimul an, avioane de război încălcând aproape zilnic zona de apărare aeriană a Taiwanului.
Taiwanul a înregistrat 969 incursiuni de acest tip în 2021, potrivit unei baze de date compilate de AFP, mai mult decât dublul celor aproximativ 380 înregistrate în 2020.
În primele patru luni ale anului 2022, au fost deja înregistrate aproximativ 300 de incursiuni.