Surpriză pentru armata lui Putin. Norvegia a trimis rachete Mistral Ucrainei

Guvernul de la Oslo a anunțat miercuri, 20 aprilie, că Norvegia a oferit Ucrainei aproximativ 100 de rachete antiaeriene de tip Mistral de fabricaţie franceză.
Filip Stan
20 apr. 2022, 20:03
Surpriză pentru armata lui Putin. Norvegia a trimis rachete Mistral Ucrainei

Lansatoarele şi rachetele Mistral, care au fost deja livrate, au fost montate până acum pe nave ale Marinei norvegiene, a precizat Ministerul norvegian al Apărării într-un comunicat, potrivit AFP.

Construită la sfârşitul anilor 1980 de grupul de apărare Matra, care a fuzionat ulterior cu dezvoltatorul european de rachete MBDA, Mistralul este o rachetă sol-aer cu rază foarte scurtă de acţiune. Racheta poate fi folosită pe vehicule, nave şi elicoptere sau este fi portabilă.

Vladimir Putin, mesaj pentru ucrainenii din republicile separatiste
”Racheta (Mistral) urmează să fie retrasă din armata norvegiană, dar este încă o armă modernă şi eficientă, care va fi de mare folos Ucrainei”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram.

Ucraina susţine că Statele Unite nu au livrat Kievului avioane de luptă de tip MiG-29, ci doar piese de schimb

Armata ucraineană a dezminţit, miercuri, relatările presei internaţionale conform cărora Statele Unite au livrat Kievului avioane de luptă MiG-29 pentru a ţine departe forţele aeriene net superioare, ale Kremlinului. Ucraina ar fi primit piese de schimb pentru realizarea reviziei şi repararea aeronavelor avariate, relatează Kiev Post.

”Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri (străini). Ucraina a primit, de fapt, piese de schimb pentru revizia şi repararea aeronavelor. Acest lucru a permis (Ucrainei) să aducă mai multe avioane la un statut pregătit pentru luptă”, se arată în declaraţia Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit Kiev Post.

Ucraina a primit avioane de vânătoare şi piese de schimb în vederea unei consolidări a Forţelor aeriene, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a refuzat să precizeze numărul avioanelor şi ţările care le-au furnizat, relatează AFP.

Kirby afirmase, marţi, că statele occidentale au trimis aeronave militare suplimentare Ucrainei pentru a-şi creşte flota aeriană, însă Washingtonul a furnizat doar piesele de schimb. Kirby a negat că America a trimis avioane de luptă în Ucraina, dezvăluie Kiev Post.

 

”Alte naţiuni care au experienţă cu aceste tipuri de aeronave le-au putut ajuta să pună în funcţiune mai multe avioane (…) Dar noi nu am transportat aeronavele”, a mai spus el.

Presa a analizat marţi afirmaţiile lui Kirby, sugerând că administraţia Biden a vândut sau a oferit gratuit avioane de luptă de tip MiG-29 deţinute de SUA în urma achiziţiei din 1997 de la Republica Moldova. În anii 2000, forţele aeriene americane au folosit unele dintre avioane pentru antrenament, înainte să le califice ca fiind prea greu de întreţinut.

Site-ul de ştiri Aviaconline.com a relatat că Ucraina va primi 21 de de avioane, însă niciunul nu poate zbura. La începutul invaziei ruse pe 24 februarie, Forţele aeriene ucrainene aveau aproximativ 20 de avioane de tip MiG-29 pregătite de luptă.

Mărturii halucinante de la Cernobîl. Europa, în pragul unui dezastru radioactiv. Când vor fi distribuite pastielle de iod în România
Presa rusă a comunicat un număr mai mare de avioane MiG-29 ucrainene doborâte decât a avut Kievul la începutul războiului. Oficialii ucraineni nu fac publice cifrele exact referitoare la aeronavele pregătite de luptă.

În martie, preşedintele american Joe Biden a refuzat să permită Ucrainei să cumpere avioane de luptă poloneze de tip MiG-29 de pe un aerodrom american din Germania, din cauza temerilor Washingtonului că vânzarea ar putea provoca agresiunea Rusiei.

De asemenea, Berlinul a fost împotriva acordului ca urmare a politicii germane de neimplicare în războaie.

Săptămâna trecută, agenţiile de presă au dezvăluit o iniţiativă de a vinde Ucrainei avioane de luptă româneşti de tip MiG-21, o aeronavă din anii 1970, relatează presa ucraineană, adăugând că era puţin probabil ca Ucraina să fie de acord, deoarece avionul este vechi şi periculos de operat, argumentând că „România a renunţat la întreaga flotă de tip MiG-21 la începutul lunii martie, din cauza problemelor de siguranţă”.

 

 

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cinci zodii primesc tot de la Univers începând cu 3 august. Vine norocul triplu, lucruri minunate se vor petrece în viețile lor
Capital.ro
NU mai e necesar să meargă la ITP. RAR vine direct acasă
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
Avertisment de la ANAF! SE SCHIMBĂ LEGEA
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
A murit Nicu Covaci. Fondatorul trupei Phonix avea 77 de ani
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
💣 de la ”Insula Iubirii”! Au divorțat, dar încă locuiesc împreună cu Tanța Blonda! 😲
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Drama ascunsă de regretatul Nicu Covaci. Mama solistului a fost ucisă cu sânge rece în urmă cu 22 de ani
Capital.ro
Doliu naţional în România! A murit Nicu Covaci, fondatorul Phoenix
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Reacții ale liderilor politici după moartea lui Nicu Covaci
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERILE din SUA! TRUMP, învins deja de KAMALA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?