Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte fără probleme digestive. Ce spun preoţii şi nutriţioniştii

Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte fără probleme digestive. În genera, Postul are o multe de beneficii, atât pentru trup, cât şi pentru suflet. Cei care au ţinut Postul Paştelui, timp de 40 de zile, trebuie să aibă mare grijă la bucatele "de dulce".
Alina Costache
21 apr. 2022, 22:58
Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte fără probleme digestive. Ce spun preoţii şi nutriţioniştii
Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte

Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte fără probleme digestive. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, îi îndemnă pe credincioși să nu privească postul ca pe o dietă, ci ca pe o metodă de a se detașa de cele trupești și de a se apropia de cele sfinte.

Se poate dovedi și științific că postul are numeroase beneficii atât pentru trup, cât și pentru suflet. Au fost situații în care anumite persoane au făcut analize medicale înainte de post și după post și s-a văzut clar că după post persoana respectivă era mult mai sănătoasă decât înainte.

De multe ori, ne legăm de mâncăruri de dulce, care nu sunt neapărat cele mai bune pentru organism. Cât pentru suflet, e clar că lăsând deoparte hrana de dulce care, de multe ori, stârnește în noi niște patimi, ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

E un exercițiu și pentru noi, acela de a da întâietate celor duhovnicești în defavoarea celor trupești. Postul nu este o dietă, nu postim pentru a slăbi sau chiar pentru a fi mai sănătoși, postim pentru a intra într-o legătură, într-o relație cu Dumnezeu.

Nu vorbim despre un post medical, ci despre un post sufletesc. Postul nu este un scop în sine, ci este un mijloc, o cale de a ne apropia de Dumnezeu”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, potrivit Bzi.ro.

Trecerea de la alimentele de post la bucatele de Paşte

Nutriţionistul Adina Rusu vine cu o serie de sfaturi pentru acele persoanele care doresc să evite tulburările digestive şi disconfortul abdominal, care pot apărea, adesea, atunci când se trece de la o alimentaţie de post la un meniu bogat în grăsimi.

Citeşte şi: Ce combinații de alimente să evităm la masa de Paște. Mihaela Bilic ne spune ce greșeli să nu facem sub nicio formă

Trecerea de la alimentația de post, bogată în fibre și săracă în grăsimi, la meniurile care cuprind toate grupele de alimente, trebuie să fie făcută treptat, pentru a evita apariția disconfortului abdominal și a tulburărilor digestive.

Mâncărurile specifice sărbătorilor sunt, în general, mai greu digerabile, fiind foarte bogate în grăsimi și în proteine de origine animală și mult mai sărace în fibre. După consumul unei cantități prea mari din acest tip de alimente pot apărea durerile abdominale și disconfortul cauzat de supraalimentare.

Astfel, stomacul este forțat să își mărească volumul, existând și riscul ca alimentele consumate să nu poată să fie digerate corespunzător. Mai mult, supraalimentarea poate cauza și  producerea unei cantități excesive de gaze la nivelul colonului, care pot cauza balonare, flatulență și disconfort suplimentar.

Astfel, este foarte important ca, și în zilele de sărbătoare, să fie respectat programul meselor principale ale zilei. Mâncând la timp, putem controla mai ușor cantitatea de alimente consumate la fiecare masă, evitând astfel supraalimentarea. De asemenea, este foarte important să nu asociem foarte multe feluri de mâncare la o singură masa.

Astfel, trebuie evitate asocierile alimentelor care au foarte multe grăsimi, cum ar fi salatele cu maioneză sau carnea grasă. De asemenea, nu se recomandă consumul alcoolului în exces și nici asocierea acestuia la meniurile foarte bogate în grăsimi. În ceea ce privește desertul, ideal ar fi să îl consumăm la o gustare și nu imediat după masă.

De asemenea, se recomandă evitarea băuturilor bogate în zahăr, cum ar fi sucurile acidulate. Și nu în ultimul rând, și de sărbători este important să ne hidratăm, aportul corespunzător de lichide, în special de apă, ajutând și la digestie și la reglarea apetitului”, a declarat Adina Rusu.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Ce apare pe alcooltest după ce mănânci un corn cu șampanie. Surpriza uriașă de care a avut parte un român după un experiment
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
„Mai mult de 13-14 ani nu faci dacă te-a pus cineva”. Dialog halucinant între principalul suspect al crimei din Brăila și mama acestuia. Ce l-a sfătuit femeia
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Al Treilea Incident de Zbor la Joasă Altitudine pentru Southwest Airlines în 2023
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!