Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, instituţie în subordinea căreia se află Spitalul Judeţean, unde au fost filmaţi mai mulţi copii legaţi de paturi, a susţinut că în acest moment în unitatea medicală nu mai sunt copii legaţi de paturi, precizând totodată că la finalul anchetelor cei care vor fi găsiţi responsabili de aceste fapte vor fi traşi la răspundere.
„Vă asigur că în momentul în care ancheta se va finaliza vor fi sancţionate toate persoanele care se vor găsi vinovate. Haideţi să urmăm cursul legal al anchetei. Este un lucru grav ce s-a întâmplat în Spitalul Judeţean Buzău, dar se va verifica totul şi cei vinovaţi vor plăti pentru acest lucru. O parte din măsuri s-au luat, urmează şi altele şi vă garantez că după finalizarea anchetei domnul manager Marius Anastasiu va veni în faţa Consiliului să spună ce s-a întâmplat. E important că în acest moment niciun copil internat în Spitalul Județean Buzău nu mai este legat”, a precizat Bîgiu.
El a adăugat că ancheta declanşată de comisia constituită de Consiliului Judeţean vizează inclusiv conducerea spitalului, respectiv pe managerul unităţii, Marius Anastasiu şi pe directorul medical Victor Ioniţă.
Tot joi, în prima şedinţă de Consiliu Judeţean organizată după izbucnirea scandalului de la spital consilierul judeţean PPDD Eduard Dumitraşcu a cerut demisia managerului unităţii medicale, Marius Anastasiu, condamnând dur practica utilizată în acest spital.
De cealaltă parte, consilierul judeţean PSD Doru Muzgoci a spus în şedinţa CJ că în toate spitalele din ţară există această practică, a legării de paturi a pacienţilor cu probleme.
„Eu am discutat cu cineva care are un copil cu astfel de probleme şi care mi-a spus că acest lucru se face pentru a-i proteja pe astfel de copii. Nu se practică doar la Buzău. Sunt discuţii specifice românului, de a-şi turna cenuşă în cap. Eu vă recomand să nu căutaţi vinovaţi care să plătească mai mult decât este cazul”, a declarat consilierul social-democrat.
Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău au fost difuzate, luni, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani.
Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor, au susţinut, marţi, că în acest caz a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenţionaţi pe durata intervenţiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului. Medicul psihiatru Nicolae Enache a susţinut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că îşi pot face rău.
Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău susţine că primele concluzii ale anchetei declanşate la Spitalul Judeţean Buzău arată că micuţii care provin din centre de plasament beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare.
Reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău, care au luat în discuţie, miercuri, cazul copiilor legaţi de paturi, au anunţat că în prezent sunt vizate de sancţiuni şeful Secţiei de pediatrie şi asistentul şef, acestea putând merge până la desfacerea contractelor de muncă.
Imediat după declanşarea acestui scandal, Poliţia a început o anchetă.
Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Buzău, în acest caz au fost audiate cinci persoane angajate ale Spitalului Judeţean Buzău, între care şeful Secţiei de Pediatrie, dr. Carmencita Matei şi asistentul şef al aceleiaşi secţii.
De asemenea, anchetatorii au solicitat spitalului mai multe documente necesare cercetărilor.
Joi, dosarul penal deschis în acest caz a fost preluat de procurorii Parchetului Judecătoriei Buzău, care fac cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuzivă şi punerea în primejdie a unei persoane aflate în neputinţa de a se îngriji.