Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și este și ocazia de a-i da organismului un start perfect de la primele ore ale zilei. O ceaşcă de cafea tare sau de ceai vă ajută să vă treziţi instantaneu, dar efectul nu durează foarte mult. Nu săriţi peste micul dejun, dacă nu vreţi să rămâneţi fără energie până la prânz, dar evitaţi mâncarea consistentă la primele ore ale dimineţii.
Iată ce puteţi mânca dimineaţa ca „să vă meargă mintea” toată ziua:
Iaurt semi-degresat cu seminţe de in
Seminţele de in pot fi găsite în magazinele cu produse naturiste. Conţin acizi graşi esenţiali omega-3, care stimulează activitatea creierului şi ajută memoria. Şi iaurtul poate conţine „grăsimi bune” de tip omega-3 şi, în plus, este o sursă excelentă de proteine, potrivit doctorulzilei.ro.
Micul dejun care te ajută să slăbeşti. Ce aliment nu trebuie să lipsească din farfurie, ce aliment trebuie evitat
Lapte cu cereale şi fructe uscate
Cerealele integrale îmbogăţite cu fructe uscate ţin glicemia în frâu, eliberând energie treptat de-a lungul zilei. Conţin glucoză, principala „hrană” a creierului.
Omletă cu piept de pui
Puteţi face o omletă sănătoasă amestecând două ouă cu bucăţi de piept de pui sau de curcan, spanac, roşii, ardei şi condimente din belşug. „Mixul” de proteine controleză apetitul şi previne senzaţia intensă de foame.
Pâine prăjită cu unt de arahide
Două tartine cu unt de arahide sunt o alternativă mai puţin calorică la clătite, produse de pastiserie sau covrigi. Untul de arahide consumat cu moderaţie conţine grăsimi „bune” pentru organism, iar fibrele din pâinea integrală încetinesc digestia şi echilibrează nivelul glicemiei pe parcursul zilei.
Sucuri de fructe şi smoothie cu iaurt şi banane
Înlocuiţi sucurile ultrarafinate din comerţ cu sucuri de fructe cu indice glicemic mic (grepfrut, portocale, mere şi cireşe) şi amestecaţi un iaurt natural cu o banană pentru a obţine un mic-dejun energizant.
Musli preparat în casă
Dacă nu vă plac „cerealele la cutie”, iată cum vă puteţi prepara un musli sănătos: amestecaţi fructe uscate (caise, somchine, ananas, curmale, stafide etc) cu alune crude, migdale, arahide, fulgi de grâu şi ovăz, felii de măr şi bucăţi de căpşuni, după care îndulciţi amestecul cu două linguriţe de miere.
Combate colesterolul cu un mic dejun sănătos: Alimentul care face diferența
Micul dejun este poate cea mai importantă masă a zilei pentru că, în funcţie de alimentele consumate, organismul îşi poate asigura doza de energie de care are nevoie pe tot parcursul zilei. Dacă scopul tău este să scazi nivelul de colesterol „rău‟, iată ce ar trebui să consumi dimineaţa!
De regulă, felul alimentelor pe care le consumăm la micul dejun, variază în funcţie de nivelul de activitate pe care îl avem în ziua respectivă sau în funcţie de problemele de sănătate. Dacă scopul tău este să scazi colesterolul „rău‟, trebuie să iei în calcul mesele regulate şi anumite alimente.
Cum, de regulă, la micul dejun obişnuim să ne răsfăţăm cu preparate dulci, ce ar fi indicat în caz de colesterol mărit? Ouă, fructe, iaurt sau pâine prăjită? Cu atât de multe opţiuni, este greu să ştii ce ţi s-ar putea potrivi.
Potrivit nutriţioniştilor, există un anumit tip de cereale pentru care ar trebui să optezi regulat, la micul dejun.
Este vorba despre ovăzul integral, care potrivit studiior reduce colesterolul „LDL‟ cu 4,2%, iar nivelul colesterolului total cu 3,8%, dacă este consumat regulat. Această constatare a fost susţinută şi de către „Frontiers of Nutritions‟.Ovăzul conţine fibre care contribuie la eliminarea colesterolului „rău‟. Fibrele scad rata de absorbţie a grăsimilor, iar în acest fel, colesterolul nu ajunge în sânge.
Ia în calcul ovăzul tradiţional, tăiat cu lame de oţel, deoarece conţine mai multe proteine şi fibre şi are un indice glicemic mai scăzut, decât alte tipuri de ovăz! Îl poţi consuma în iaurt, în terci sau în smoothie-uri. De asemenea, dacă ai colesterolul mărit, este bine să incluzi în alimentaţia ta şi alte cereale integrale, fructe şi legume, bogate în fibre: „Îţi recomand să adaugi în cereale diferite fructe, nuci şi seminţe pentru a-i oferi corpului vitaminele, mineralele şi antioxidanţii de care are nevoie. În plus, limitează aportul de carbohidraţi. Poţi asocia cerealele cu o sursă de proteine şi grăsimi sănătoase, cum ar fi: ouăle, iaurtul grecesc, laptele animal sau vegetal şi soia‟, spune Lauren Harris, nutriţionist, pentru „Eatthis”.