Doliu uriaş în cultura română. A murit profesorul Mircea Anghelescu

Mircea Anghelescu s-a stins din viață pe 22 aprilie 2022. Împlinise 81 de ani pe 12 martie. A fost profesor emerit al Universității din București, critic și istoric literar, specialist în literatură comparată.
Filip Stan
27 apr. 2022, 07:18
Doliu uriaş în cultura română. A murit profesorul Mircea Anghelescu

Generații întregi de la Litere își aduc aminte de profesorul Mircea Anghelescu, un adevărat erudit, aflat la catedră timp de trei decenii.

„Vești înlăcrimate în zi de Mare Tristețe (Vinerea Seacă): a plecat spre lumină sufletul profesorului Mircea Anghelescu. Cercetător, critic și istoric literar, unul dintre cei mai îndrăgiți profesori ai Literelor bucureștene, Mircea Anghelescu a fost un intelectual autentic și un om profund și rafinat, un erudit și un înțelept. Ne va lipsi mult. Dumnezeu să-l odihnească!”, au transmis reprezentanții Facultății de Litere de la Universitatea din București.

Doliu în Biserica Ortodoxă Română! Unul dintre apropiaţii Patriarhului Daniel a murit la 62 de ani
Și Filiala de Critică, eseistică și istorie literară a Uniunii Scriitorilor din România a anunțat „cu tristețe stingerea din viață, în dimineața zilei de 22 aprilie 2022, a profesorului universitar, criticului și istoricului literar Mircea Anghelescu. Prin dispariția criticului și universitarului Mircea Anghelescu, literatura română suferă o dureroasă, ireparabilă pierdere”.

Mircea Anghelescu s-a născut la 12 martie 1941 la București. A absolvit Liceul „Sf. Iosif” (devenit „I.L. Caragiale”), din București, în 1957, a urmat Facultatea de Filologie a Universității din București, secția română-arabă, absolvită în 1962. A devenit doctor în filologie la aceeași facultate în 1970, a avut bursă de specializare literatura comparată, SUA (1980), bursă DAAD la Berlin și Freiburg (2000). Debutul în critică a fost în revista literară „Contemporanul” (1961), a colaborat apoi la „Gazeta literară”, „România literară”, „Luceafărul”, „Limbă și literatură”, „Limba română”, „Revista de istorie și teorie literară”, „Synthesis”, „Adevărul literar și artistic”, „Observator cultural”, „Revue roumaine d’études littéraires”, „Revue de littérature comparée” (Franța), „Revista de filología románica” (Spania).

Doliu în lumea medicală. A murit unul dintre cei mai mari doctori ai României
A predat Limba și literatura română la o școală în Urziceni, Ialomița (1962-1964), a fost paleograf la Secția de manuscrise a actualei Biblioteci Naționale, până în 1968, și ca cercetător științific al Societății de Ştiințe Filologice. Din 1972 a lucrat, timp de douăzeci de ani, ca cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, al Academiei Române. A fost vicepreședinte al Fundației Culturale Romane (1994-2003) și președinte al Asociației de literatură generală și comparată din România (2009-2011). În 1992 a devenit conferențiar la Universitatea din București, la Facultatea de Litere, apoi profesor, din 1994. Între 2000 și 2008 a fost șeful Catedrei de literatură română.

A publicat lucrări fundamentale în istoria și critică literară, a realizat antologii despre „Călători români în Africa” și „Călători români și călătoriile lor în sec. al XIX-lea”, a îngrijit mai multe ediții din operele lui Vasile Boerescu, Dumitru Caracostea, Nicolae Filimon, Moses Gaster, Dinicu Golescu, Ion Heliade Rădulescu, Dimitrie Ralet, Radu Rosetti. Un ultim volum de cronici, eseuri și dialoguri semnat Mircea Anghelescu a fost publicat chiar în acest an, 2022 – „Literatura între două lumi”.

Printre cele peste 16 volume de istorie literară pe care le-a publicat sunt „Introducere în opera lui Gr. Alexandrescu” (1973), „Literatura română și Orientul” (1975), „Scriitori şi curente” (1982), „Ion Heliade Rădulescu: o biografie a omului și a operei” (1986), „Lectura textului” (1986), „Clasicii noștri” (1996), „Cămașa lui Nessus. Eseuri despre exil” (2000), „Literatură și biografie” (2005), „Mistificțiuni” (2008; 2016), „Poarta neagră. Scriitorii și închisoarea” (2013), „Lâna de aur. Călători și călătoriile în literatura română” (2015), „Am fost martor” (2017), „O istorie descriptivă a literaturii române. Epoca premodernă” (2019), „Literatura în context” (2020). Mircea Anghelescu a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru ediții critice (1983, 2015, 2021), Premiul „Bogdan Petriceicu Hașdeu” al Academiei Române pentru istorie literară (1986), Premiul revistei „Convorbiri literare” pentru întreaga activitate literară (2014), Premiul Opera Omnia al Filialei București – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România (2015).

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gigantul industrial care va veni în România în acest an. Va avea sediul aproape de autostradă și o deschidere rapidă către țări importante din Europa
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina: 150 de militari eliberați de fiecare parte
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol