Leurda, planta care face minuni pentru organism. Previne bolile cardiace, opreşte procesul de îmbătrânire şi te scapă de reumatism

Leurda face minuni pentru sănătate. Puţini sunt cei care ştiu că această plantă are puteri medicinale incredibile. Previne bolile cardiace, opreşte procesul de îmbătrânire şi te scapă de reumatism.
Alina Costache
27 apr. 2022, 09:14
Leurda, planta care face minuni pentru organism. Previne bolile cardiace, opreşte procesul de îmbătrânire şi te scapă de reumatism
Leurdă. Sursa FOTO: ayearindinners.com

Leurda, planta care face minuni pentru organism. Este de talie medie-mică, are frunze cărnoase, de un verde puternic, cu flori mici şi albe. Această plantă se găseşte în pădurile din Muntenia, Transilvania şi sudul Moldovei. În popor se mai numeşte şi usturoită sau usturoiul sălbatic, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic de usturoi.

Leurda, planta care face minuni pentru organism

Frunzele Leurdă conţin sulfură de alil, catotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.

Cei care vor să se bucure de gustul şi de proprietăţile medicinale ale leurdei trebui să ştie că frunzele se recoltează în lunile martie-aprilie.

Citeşte şi Ce să NU mănânci la micul dejun dacă bei cafea: Alimentul care face diferenţa!

Cum să faci o salară de leurdă delicioasă

Se spală frunzele bine cu apă călduţă, se taie mărut şi se pun într-un castron încăpător. Se adaugă o lunguriţă de oţet de mere, un praf de sare şi o linguriţă de ulei.

Cei care vor să ţină o cură de leurdă trebuie să consume o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă. O cură cu leurdă durează minim 10 zile şi este extrem de bine tolerată de ficat.

Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, leurda acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.

Citeşte şi Leurda, alimentul minune pentru imunitate pe timp de primăvară. Ce reţete poţi găti cu usturoiul sălbatic

Bolile tratate cu leurdă

Tromboflebita şi trombozele în general- leurda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine şi antiagregante plachetare.

Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile.

De asemenea, se poate administra şi sub formă de tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză.

Sechele după accidentul vascular. Se face o cură cu salată de leurdă timp de două săptămâni, timp în care se consumă câte o porţie de salată în fiecare dimineaţă. După cura de salată se continuă tratamentul cu tinctură. Se administrează de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul cu tinctură durează minim două luni.

Ateroscleroza şi bolile cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului. Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale.

Cu alte cuvinte, leurda pe termen lung aliatul ideal pentr tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie). Curele se ţin câte 2-3 luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură.

Se ia o linguriţă de tinctură diluată în apă, de 4 ori pe zi, înaintea meselor principale. În timpul primăverii, este foarte utilă o cură cu salată de leurdă, cu o durată de minim două săptămâni.

Hipertensiunea arterială – substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine. Se administrează tinctura de 4 ori pe zi. Tratamentul se face timp de două luni, cu două săptămâni de pauză.

Opreşte procesului de îmbătrânire – se consumă zilnic salată de leurdă, înaintea meselor principale, pe o perioadă cât mai îndelungată, în timpul sezonului de recoltare a frunzelor. Potrivit ultimelor studii, anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală.

Reumatismul – Ţineţi o cură cu suc de leurdă timp de trei săptămâni. Se consumă câte două pahare de suc pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. De asemenea, se ţine o cură vegetariană cu multe crudităţi.

Are efecte depurative. Sucul de leurdă este eficient şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului.

Stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de nelinişte. În tratamentul insomniei şi al stărilor de nelinişte, sunt indicaţi bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub formă de salată, potrivit ziarulunirea.ro.

Tratează afecţiunile respiratorii. Salatele sunt benefice persoanelor cu bronşite, în tuberculoza pulmonară şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli), datorită efectului antiseptic şi antiinflamator.

Curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Anunțul momentului despre facturile românilor! Ce se întâmplă cu prețul energiei electrice?
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Evitați aceste medicamente, pe caniculă. Puteți să aveți probleme uriașe
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cum se apără femeia acuzată că ar fi mușcat un copil pe o plajă din Năvodari: „Am căzut peste copil”. Băiețelul de șase ani ar fi rămas cu sechele
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Ce a făcut Gheorghe Dincă în închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Jaf armat in sudul Italiei: 3 milioane de euro furati dintr-un microbuz de transport valori
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!