UPDATE. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, întrebat de ce preşedintele Senatului, Florin Cîţu, nu a făcut parte din delegaţia care a vizitat Ucraina, că „au fost două vizite planificate separat”. „Este vorba de numărul membrilor care puteau să facă parte din delegaţie, sigur, condiţionat fiind de măsurile de protecţie şi securitate din Kiev şi din localităţile unde am fost”, a arătat el. Ciucă a adăugat că astfel de vizite într-o zonă de război trebuie să fie planificate „la un nivel de confidenţialitate cerut de protocolul pe care ţara gazdă îl stabileşte”.
Întrebat de ce preşedintele Senatului nu a făcut parte din delegaţia care a vizitat Ucraina, Ciucă a explicat: „Au fost două vizite planificate separat”.
„Este vorba de numărul membrilor care puteau să facă parte din delegaţie, sigur, condiţionat fiind de măsurile de protecţie şi securitate din Kiev şi din localităţile unde am fost”, a detaliat premierul.
El a fost întrebat în continuare când a primit invitaţia de a merge în Ucraina, de la cine şi cum a fost stabilită delegaţia.
„Invitaţia am primit-o de la premierul Ucrainei. Ea a fost stabilită pe canalele diplomatice, prin Ministerul Afacerilor Externe. Primele elemente au fost stabilite în urmă cu aproximativ două săptămâni”, a arătat premierul.
Ciucă a precizat că s-a referit la vizita sa când a vorbit despre faptul că a fost planificată în urmă cu două săptămâni.
Întrebat de ce nu s-a ştiut despre faptul că sunt două vizite, el a replicat: „Să se fi ştiut cum?”
„Astfel de vizite într-o zonă de război trebuie să se planifice la un nivel de confidenţialitate cerut de protocolul pe care ţara gazdă îl stabileşte. Sunt chestiuni care ţin de securitatea atât a celor care merg în vizite, cât şi a celor care găzduiesc astfel de vizite şi trebuie să înţelegem că este o ţară în război, liderii – atât premierul, cât şi preşedintele – au un program care nu are ca prim obiectiv primirea de vizite. Şi atunci, în funcţie de disponibilitatea pe care au avut-o, s-a planificat vizita”, a mai explicat Ciucă.
Europarlamentarul Rareş Bogdan a spus că Florin Cîțu va merge miercuri în Ucraina, conform programului său inițial și că „nu este nimic rău că acolo se vor afla oficiali români chiar și două zile consecutiv”.
„Domnul președinte al Senatului, Florin Cîțu, fost președinte al PNL, avea deja o vizită programată și organizată. Ucraina este în plin război. Nu poți modifica și interveni în aceste evenimente odată planificate. Faptul că la această vizită a participat președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, un om extrem de important în contextul negocierilor din regiune, Bogdan Aurescu – un om cu mare experiență în relațiile internaționale – și președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, arată sprijinul României.
Domnul Florin Cîțu va fi prezent mâine (miercuri – n.red.) la Kiev. Vizita domniei sale va avea loc, sunt convins, la toate standardele anunțate înainte.
Premierul și echipa domniei sale au considerat din rațiuni de securitate evident că este mult mai bine ca această vizită să fie anunțată abia după momentul în care ea va avea loc, tocmai pentru a nu trezi reacții ostile, grave, agresive din partea unei Rusii care se află în acest moment într-o agonie evidentă.
Domnia sa (Florin Cîțu – n.red.) a anunțat că va fi prezent. A avut și o discuție informală cu jurnaliștii acreditați la Senatul României. Sunt absolut convins că programul domniei sale nu se va schimba.
Oricât de mulți oficiali români de înalt nivel vor fi prezenți la Kiev, nu poate fi decât o dovadă că România sprijină, înțelege agresiunea rusă asupra Ucrainei suverane și independentă și de asemenea sprijină populația Ucrainei și oficialitățile de la Kiev. Deci nu este nimic rău că acolo se vor afla oficiali români chiar și două zile consecutiv sau se vor afla și alți oficiali români din partea altor partide politice”, a declarat Rareș Bogdan la Digi 24.
Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski, cu premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, şi cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.
„Programul vizitei a inclus vizitarea localităţilor Borodianka şi Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei”, informează Executivul de la Bucureşti.