Limitele mai stricte privind zgomotul provenit de la mașinile noi ar putea face ca somnul europenilor să fie mai lin. Conform Agenției Europene de Mediu, jumătate din populația UE din zonele urbane este expusă la un nivel insuportabil de zgomot provenit din trafic. Eurodeputaţii vor discuta pe 5 februarie un raport al deputatului ceh Miroslav Ouzký asupra propunerii Comisiei. Comisia pentru mediu cere o nouă schemă de etichetare pentru informarea consumatorilor cu privire la poluarea sonoră.
Expunerea continuă la niveluri ridicate de zgomot provenit din trafic poate duce la epuizarea rezervelor fizice, dereglarea funcționării organelor și dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Limitele referitoare la zgomotul provenit din trafic nu au fost modificate din 1996, deși traficul a crescut considerabil de atunci.
Comisia Europeană a propus reducerea zgomotului produs de autovehiculele personale și camioane. Aceste limite se aplică noilor vehicule. Limitarea zgomotului se va face în două etape (la 2, respectiv 5 ani de la intrarea în vigoare a regulilor):
Pe de altă parte, vor exista standarde pentru ca vehiculele electrice să fie auzite de pietoni. Acestea vor rămâne însă voluntare, iar în cazurile în care sunt puse în aplicare, trebuie să respecte limitele de zgomot.
Comisia pentru mediu a aprobat pe 18 decembrie 2012 un raport prin care susține propunerea Comisiei. Raportul sugerează însă reducerea într-un singur pas, la șase ani după ce regulile intră în vigoare.
Comisia pentru mediu cere o nouă schemă de etichetare pentru informarea consumatorilor cu privire la poluarea sonoră produsă de autovehicul – similară celei pentru consumul de combustibil, zgomotul produs de pneuri și emisiile de CO2.
Raportul Ouzký va fi votat pe 6 februarie.