Taxele şi impozitele locale vor creşte cu 5,1% în 2023, conform ratei inflaţiei, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa de joi. În hotărârea adoptată cu 30 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi trei abţineri sunt invocate prevederi ale Codului fiscal, conform cărora, în cazul oricărui impozit sau taxe locale, ce constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite cifre în lei, sumele respective se indexează anual, până pe 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: Vouchere pentru români, abia din luna iunie. Statul vrea să îşi recupereze banii din fonduri europene
Proiectul de hotărâre menţine reducerea cu 95% a impozitului pentru mijloacele de transport hibride. Totodată, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri, pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport datorate de contribuabili pentru întregul an este de 10%.
Trei clădiri din Bucureşti, incluse pe lista celor pentru care se solicită finanţare prin PNRR pentru consolidare seismică şi renovare
Consilierii generali ai municipiului Bucureşti au aprobat, în şedinţa de joi, introducerea a trei clădiri pe lista celor pentru care administraţia locală solicită finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru consolidare seismică şi renovare. Cele trei imobile se adaugă altor 31 propuse anterior spre reabilitare cu fonduri asigurate prin PNRR.
Este vorba despre solicitarea de fonduri pentru reabilitarea a trei clădiri – două construite la finalul secolului au XIX-lea şi una la începutul secolului XX – în care locuiesc mai multe familii şi care prezintă risc seismic ridicat. Este vorba despre un imobil cu subsol, parter, două etaje şi mansardă, construit în anul 1895 şi amplasat pe strada Mihai Eminescu, o clădire care datează din 1890 – care are subsol, parter, două etaje şi pod, situată pe strada Domniţa Anastasia din Sectorul 5, şi un imobil de pe Şoseaua Panduri, construit în 1926, care are subsol, parter, trei etaje şi mansardă.
Pentru consolidarea seismică a celor trei clădiri ar fi nevoie, conform calculelor municipalităţii, de aproape 7,2 milioane de lei la care se adaugă, potrivit documentelor publicate de Primăria Bucureşti, aproape 2,9 milioane de lei pentru „renovare moderată”, valoarea maximă eligibilă a proiectului fiind de peste 10 milioane de lei fără TVA.