Rusia susţine că exploziile din Transnistria ar fi „acte teroriste”. Maria Zaharova a exprimat îngrijorarea Kremlinului cu privire la „escaladarea tensiunilor” în teritoriul separatist din Republica Moldova.
„Considerăm că aceste acte teroriste au scopul de a destabiliza situaţia din regiune şi ne aşteptăm la o investigaţie amănunţită şi obiectivă asupra tuturor circumstanţelor referitoare la incidentele care au avut loc”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe joi, citată de CNN.
Citeşte şi: Planul secret al lui Putin legat de Transnistria: trambulina Rusiei pentru Europa
Mai mult, Maria Zaharova a respins afirmaţiile „senzaţionale” potrivit cărora Rusia pregăteşte o ofensivă folosind trupele ruse staţionate în Transnistria, notează News.ro.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a acuzat autorităţile de la Kiev că „târăsc” Transnistria în conflictul din Ucraina şi că încearcă ”să folosească situaţia cu scopul de a consolida o presiune de blocadă” în regiune.
Citeşte şi: Atacul cu grenade din Transnistria. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Tiraspol (VIDEO)
Potrivit sursei citate, Ucraina a catalogat exploziile drept o provocare planificată a serviciilor de securitate ruse.
O serie de incidente au avut loc în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, care găzduieşte trupe ruse de decenii întregi. Incidentele au stârnit temeri că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în curând dincolo de graniţele ţării, creându-se un nou teatru de conflict în Europa de Est.
Două turnuri de comunicaţii au fost avariate în urma exploziilor care au avut loc marţi, a anunţat Ministerul de Interne din Transnistria într-un comunicat. Luni s-au auzit explozii în capitala Transnistriei, Tiraspol, la sediul Serviciului de Securitate (MGB).
Ucraina a acuzat Rusia că a lansat marţi rachete de croazieră care au vizat un pod de peste estuarul râului Nistru şi a sugerat că Moscova încearcă să anexeze partea de sud-vest a Ucrainei, care se învecinează cu Republica Moldova.
Transnistria este un teritoriu nerecunoscut de către comunitatea internaţională, care îl consideră parte a Republicii Moldova. Însă Chişinăul nu deţine, în esenţă, niciun control asupra teritoriului, care s-a autoproclamat republică în urmă cu mai bine de trei decenii.