Poliţele RCA emise de City Insurance, societate care a intrat în faliment, mai sunt valabile până pe 11 mai 2022, indifent de data de expirare înscrisă pe asigurare. După această dată, circa un milion de români vor fi nevoiţi să-şi facă alte asigurări auto. Pentru aceştia falimentul asigurătorului vine cu costuri pe măsură. Cei mai mulţi proprietari de maşini aleseseră City Insurance datorită preţurilor mai mici la asigurări. Acum, unii vor trebui să se îndrepte către alte firme de asigurară, iar costurile pentru o asigurare RCA poate fi chiar dublu faţă de anul trecut.
Şoferii ale căror poliţe RCA de la City Insurance aveau data de expirare după 11 mai au posibilitatea de a-şi recupera banii pentru perioada cuprinsă între 11 mai şi data de expriarea a poliţei.
Proprietarii de autoturisme care deţin asigurări RCA la City Insurance pot solicita restituirea diferenţei de primă, completând o cerere de denunţare a poliţei RCA chiar pe site-ul City Insurance. După înregistrarea cererii, primesc un răspuns din partea societăţii, intră pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraţilor unde vor completa un alt formular. Banii îi vor primi însă după câteva luni.
„Dacă cineva deţine o poliţă, să spunem, care e valabilă până în septembrie, pe următoarele luni ar putea să solicite rambursarea sumei respective. Asta în care nu s-a întâmplat o daună pe poliţa respectivă”, a declarat Mădălin Roșu, de la Biroul Asiguratorilor, pentru observatornews.ro.
Citeşte şi: Ce să faceți în caz de accident cu o mașină neasigurată RCA din Ucraina
Preţurile poliţelor RCA s-au dublat în unele cazuri, după falimentul City Insurance
Preţurile poliţelor pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA) au înregistrat creşteri în ultima perioadă, falimentul City Insurance fiind cauza principală care a produs un şoc pe piaţă.
De la anunţul privind falimentul City Insurance, şocul resimţit de consumatori a fost semnificativ. Impactul pe care şoferii îl simt în continuare este o trecere de la cel puţin trei variante de preţuri la RCA sub 600 lei pe o perioadă de 6 luni, la peste 1.000 lei în mai puţin de o lună.
Preţul maxim RCA este dublu faţă de preţul minim RCA la poliţele pe 12 luni şi aproape triplu la poliţele pe 6 luni, potrivit ZF.
În prezent, Euroins, care a rămas cel mai mare asigurător RCA, după retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance, a ajuns la un tarif la poliţa RCA de peste 1.048 lei, pentru o persoană cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani, la o clasă de bonus-malus B0, pentru o perioadă de 6 luni, pentru un autoturism marca Renault Megane, din anul 2016, cu un motor de 1.598 cmc, pe motorină. Preţul unei poliţe RCA pentru aceeaşi maşină şi persoană la Euroins era de 590 în urmă cu câteva săptămâni.