COD RUTIER 2022. Verifică bine înainte de a pleca în minivacanţa de 1 Mai. Rişti amenzi mari

Șoferii care circulă pe drumurile publice cu permisul de conducere expirat riscă o amendă usturătoare dar și puncte de penalizare. Cu amendă de până la 1.160 de lei se pot alege și conducătorii auto care nu au asupra lor și nu prezintă polițiștilor, la cererea acestora, permisul de conducere, documentul de identitate sau de înmatriculare.
Filip Stan
29 apr. 2022, 10:01
COD RUTIER 2022. Verifică bine înainte de a pleca în minivacanţa de 1 Mai. Rişti amenzi mari

COD RUTIER 2022. Conducătorii auto care au de gând să circule pe drumurile publice cu permisul expirat, ar trebui să se gândească de două ori înainte.

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Pentru anul 2022 însă, valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere.

Potrivit articolului 98 din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier), clasa a III-a de sancțiuni prevede de la 6 la 8 puncte-amendă.

Astfel, șoferii care sunt opriți de către polițiști în trafic și au permisul de conducere expirat sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 (pentru 6 puncte-amendă) și 1.160 de lei (pentru 8 puncte-amendă).

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.

COD RUTIER 2022. Şoferii rămân fără permis dacă întârzie plata amenzilor!

Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.

În cazul în care, plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.

Unde se plăteşte amenda pentru permisul auto expirat în 2022

Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție.

Instituţia va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.

Şoferii ar trebui să fie mai atenţi atunci când pleacă de acasă. În cazul în care au plecat la drum fără permis, ei riscă o amendă usturătoare, la un simplu control de rutină.

De asemenea, dacă nu pot prezenta permis auto poliţistului de circulaţie, conducătorii auto se pot trezi şi cu puncte-amendă.

COD RUTIER 2022. Veşti proaste pentru şoferi: permisul suspendat se recuperează mai greu. Tot ce trebuie să ştii dacă ai rămas fără carnet

În cazul în care aveţi permis, dar l-aţi uitat acasă, nu este caz penal, iar agentul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă aveți permis de conducere. În schimb, amenda este mare.

Potrivit legii, şoferii trași pe dreapta la un simplu control trebuie să prezinte agenţilor de la Poliţia rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, ei se pot alege cu o amendă.

Anul acesta au avut loc destule modificări ale Codului rutier și ar fi bine să le știi.  Codul rutier a suferit o serie de modificări importante care, în primul rând, cresc amenzile pentru abateri existente. Cu alte cuvinte, poți ajunge să plătești mai mult pentru o abatere care înainte de această modificare costa mai puțin.

Mai mult, au fost adăugate mai multe amenzi noi. Perioada de suspendare a permisului a crescut și ea de la 90 de zile, cât era înainte, la 180 de zile pentru anumite fapte grave.

Mai mult, perioadele de suspendare a permisului nu se mai pot suprapune, ci se adună, fără a exista o limită maximă.

COD RUTIER 2022, ce a fost modificat

OG 1/2022 aduce, printre altele, înăsprirea amenzilor din Codul rutier, mai exact, cele pentru următoarele contravenții:

  • circulația nejustificată a unui autovehicul pe banda de urgență a autostrăzii, ceea ce presupune o creștere a amenzii de la un cuantum cuprins între 580 și 725 lei la 1.305-2.900 lei;
  • depășirea neregulamentară – sancționabilă cu amendă cuprinsă între 870 – 1.160 lei (de la 580 – 725 lei, cât era înainte), iar dacă în urma manevrei de depășire neregulamentară se produce un accident cu pagube materiale, amenda urcă până la cuantumul cuprins între 1.305 și 2.900 lei;
  • nerespectarea acordării de prioritate, atât a pietonilor aflați pe trecerea de pietoni, cât și a vehiculelor îndreptățite, până la 870-1.160 lei. Dacă în urma nerespectării se produce un accident, cuantumul amenzii crește la o valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei.

Amenzi noi sunt prevăzute pentru:

  • șoferii care au un comportament agresiv atunci când conduc mașini pe drumuri publice, între 580 sau 725 de lei. Însă, dacă din această cauză se produce un accident, amenda e cuprinsă între 870 și 1.160 de lei;
  • depășirea vitezei cu mai mult de 70 km/h față de limita prevăzută pentru sectorul de drum respectiv, între 1.305 și 2.900 lei, căreia i se adaugă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

Sancțiuni complementare mai dure sunt acordate, în plus față de amenzile majorate sau nou-introduse, pentru:

  • nerespectarea regulilor de circulație pe autostradă, respectiv întoarcerea sau mersul cu spatele, perioada de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule a crescut de la 90 zile la 120;
  • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație, de la 60 la 90 de zile;
  • nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, de la 90 la 120 de zile;
  • nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate pietonilor de la 30 la 60 de zile.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Țara în care românii pot să călătorească fără viză. Autoritățile au luat decizia în urmă cu puțin timp
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Atentat la Trump. Eșec absolut uimitor: Părinții atentatorului sunt psiholgi, dar n-au bănuit nimic
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Nicuşor Dan clarifică termenul „cretini” folosit într-o postare pe Facebook
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'