Dan Buettner, fondatorul platformei Blue Zones, a explicat că oamenii care locuiesc în Okinawa, Japonia, au un mobilier minimalist în locuintele lor, asa că de cele mai multe ori stau asezati pe podea. Beneficiile sunt evidente, spune el: „Cea mai longevivă femeie din istorie a trăit în Okinawa și știu din propria experiență că ei stau pe podea”.
El a explicat de ce e statul pe podea atât de eficient. „Am petrecut două zile cu o femeie de 103 ani și am văzut-o ridicându-se și așezându-se de pe podea de 30 sau 40 de ori, deci sunt cam 30 sau 40 de genuflexiuni pe zi”, a spus Buettner.
Cercetătorii nu sunt atât de surprinși când aud de cazul acestei femei care a ajuns la vârsta de 102 ani. Ei au explicat că a te ridica în repetate rânduri din poziția șezând e un indicator bun al longevității.
Un studiu publicat de Jurnalul European de Cardiologie Preventivă sugerează că persoanele care nu pot să facă această mișcare au un risc de cinci sau sase ori mai mare de a muri decât cele care o pot realiza.
„E bine stiut ca fitness-ul aerobic este strans legat de supravietuire, dar studiul nostru arata, de asemenea, ca mentinerea unei flexibilitati ridicate a corpului, intarirea muschilor, raportul dintre forta corpului si greutatea acestuia si coordonarea nu sunt bune doar pentru realizarea activitatilor zilnice, ci au si o influenta favorabila asupra sperantei de viata”, a arătat Claudio Gil Araújo, șeful grupului de cercetare.
În momentul în care te ridici în mod repetat din poziția de așezat pe podea ți se întăresc mușchii esențiali și ți se îmbunătățește echilibrul. Aceste două lucruri își pot îmbunătăți forma fizică a mușchilor și scheletului, dar și mobilitatea. Mai mult, pot preveni prăbușirea la o vârstă înaintată, una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor domestice care duc la decesul persoanelor de peste 65 de ani.
„Un alt beneficiu imens este că atunci când poți să stai jos și să te ridici de pe podea cu relativa ușurință, este un semn minunat al sănătății structurii scheletice și a echilibrului muscular și alinierii”, a explicat Lauren Roxburgh, specialistă în alinierea corpului.
Sunt multe persoane sedentare în ziua de astăzi. Lauren Roxburgh spune că renunțarea la scaun și statul cu picioarele încrucișate pe podea ajută foarte mult la realinierea corpului, la centrarea oaselor șezutului și la îmbunătățirea stabilitătii de bază, flexibilitatii naturale și a mișcării în general.
Atunci când stați pe podea, însă, e foarte important să aveți grijă la poziția spatelui. Trebuie să evitați să stați cocoșați fiindcă așa preveniți durerile de spate. De asemenea, e recomandat să vă mențineți greutatea centrată peste șolduri ca să reduceți presiunea pe glezne și picioare.
Puteți să stați pe o pernă, spre exemplu. Sau pe marginea unei pături împăturite ori pe o minge moale, a mai explicat Roxburgh. „Te ajută să-ți ridici șoldurile ușor pentru o aliniere mai bună”.
„Cheia pentru longevitate, pentru a rămâne flexibil, fluid și a menține un corp sănătos este să creezi schimburi continue ale posturii de-a lungul zilei. Așa că stând pe podea și făcând periodic genuflexiuni lungi este un mod minunat de a îmbunătăți circulatia sângelui, de a crea spațiu și de a construi o conștientizare mai adânca a corpului și te ajută să te simți în sigurantă”, explică specialista.