Rusia este acuzată că a furat „aurul sciţilor”, artefacte inestimabile aflate în muzeul din Melitopol

Ruşii sunt acuzaţi că fură copii, cereale, laptopuri, echipament sportiv, ventilatoare din spitale, dar şi artefacte cu o valoare fabuloasă.
Filip Stan
30 apr. 2022, 23:34
Rusia este acuzată că a furat

Rusia a ocupat muzeul de istorie din Melitopol, pentru a sustrage aurul scitic, susțin ucrainenii. Locația relicvelor istorice ar fi fost transmisă forțelor Kremlinului de către colaboratorii locali.

„Orcii au pus stăpânire pe aurul nostru scitic”, a declarat primarul Melitopolului, Ivan Fyodorov, folosind un termen depreciativ pe care mulți ucraineni îl rezervă soldaților ruși. „Aceasta este una dintre cele mai mari și mai scumpe colecții din Ucraina și astăzi nu știm de unde au luat-o.”

Gest nebunesc în războiul din Ucraina. Militarii ruşi ar fi furat materiale radioactive letale de la Cernobîl
Acesta nu a fost primul atac asupra culturii ucrainene de la începutul războiului, scrie New York Times.

În Mariupol, orașul care a fost asediat de câteva săptămâni de forțele ruse, oficialii au spus că agenți ruși au intrat într-un muzeu de artă și au furat capodoperă’e ale picturii, o sculptură faimoasă și câteva icoane creștine foarte apreciate.

Acest lucru este menționat în mesajul Administrației militare regionale Zaporojie (OVA). Muzeul a păstrat relicve descoperite de arheologi în anii 1950.

Există informații potrivit cărora armata rusă a ocupat Muzeul de tradiții locale din orașul Melitopol”, a precizat OVA într-un comunicat, potrivit publicației ucrainene Obozrevatel.

Locul unde sunt depozitate relicvele istorice a fost indicat inamicului de către colaboratorii locali, mai ales că artefactele fuseseră bine ascunse.

Sursa citată subliniază că jafurile efectuate de soldații ruși iau amploare la Melitopol. Localnicii au observat la începutul acestei săptămâni un convoi de camioane rusești cu numere de înmatriculare lipite cu bandă adezivă, însoțite de vehicule speciale. Potrivit locuitorilor din Melitopol, în aceste camioane rușii au luat “resturile de mașini agricole și cereale din elevator” şi le-au dus în Crimeea.

Ucraina acuză Rusia că a furat cereale în timpul războiului. Ministerul ucrainean de Externe: Este o ameninţare pentru securitatea alimentară mondială
În Ucraina, au spus oficialii, zeci de biserici ortodoxe, monumente naționale și situri de patrimoniu cultural au fost distruse. Într-un oraș de lângă Kiev, Borodianka, soldații ruși au împușcat în cap bustul unui celebru poet ucrainean.

Sâmbătă, oficialii ucraineni au declarat că peste 250 de instituții culturale au fost avariate sau distruse. Dar poate că niciun furt cultural nu a fost la fel de nespus ca ceea ce s-a întâmplat la Melitopol în urmă cu doar câteva zile.

Potrivit Leila Ibrahimova, directorul Muzeului de Istorie Locală Melitopol, necazul a început la sfârșitul lunii februarie, când forțele ruse au bombardat aeroportul și au preluat orașul. Soldații s-au dezlănțuit, distrugând supermarketuri, magazine și case.

Majoritatea locuitorilor orașului s-au ascuns în casele lor. Dar câțiva lucrători ai muzeului, inclusiv dna. Ibrahimova, s-au întors la muzeu. Este o clădire elegantă din piatră, cu trei etaje, în partea veche a orașului, care găzduiește 50.000 de exponate, de la medalii din epoca sovietică până la vechi topoare de luptă din epoci presistotrice. Însă colecția sa prețuită era un set de ornamente rare din aur de la sciți, un popor nomad care a fondat un imperiu bogat și puternic, centrat în Peninsula Crimeea, care a rezistat în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. până în secolul al II-lea d.Hr.

Dna. Ibrahimova era foarte îngrijorată în legătură cu aceasă comoară, așa că ea și alți membri ai personalului l-au ascuns în secret alături de alte artefacte istorice în cutii de carton, ascunzând cutiile într-o pivniță umedă, unde nu credeau că le va găsi cineva. „Știam că în orice clipă cineva poate intra în muzeu cu o armă”, a spus ea. Așa că au lucrat rapid, a spus ea, pentru că „colecția este neprețuită”.

Aurul scitic este o piesă de artă realizată de sciți din metal prețios. Unul dintre cele mai faimoase exemplare este din aur şi a fosr realizat în secolul al IV-lea î.Hr. Acesta a fost găsit în mormântul contesei Sophia Tolstaya (1844 – 1919), care a fost soția scriitorului rus Lev Tolstoi, aflat lângă orașul Pokrov din regiunea Dnipropetrovsk.

Caracteristica principală a artei scitice este o combinație de elemente orientale și clasice grecești. De asemenea, produsele se caracterizează prin utilizarea simbolurilor animale.

Anterior, s-a aflat că în Mariupol invadatorii au jefuit Muzeul de Artă. Mai mult de 700 de exponate din colecția lui Yefim Kharabet au fost duse în Donețk ocupat de forțele Kremlinului, mai notează cei de la Obozrevatel.

Dispută veche între Ucraina și Rusia pe tema aurului din Crimeea

Un război juridic de opt ani între Kiev și Moscova în legătură cu o colecție istorică de artefacte din Crimeea a fost trimis la Haga, la Curtea Supremă a Țărilor de Jos.

Ulterior, tribunalul batav a decis, în 2016, ca piesele arheologice împrumutate din Crimeea pentru o expoziţie înainte de anexarea peninsulei de la Marea Neagră să fie înapoiate Ucrainei, fapt ce a strânit reacții dure din partea Moscovei. Acea colecție fusese trimisă în Olanda înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea, în 2014.

Este un precedent foarte periculos, care subminează încrederea dintre comunităţile muzeale din diferite ţări şi pune sub semnul întrebării perspectivele de cooperare între muzeele din Rusia şi Olanda”, declara anul trecut purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
S-a dat ordinul de la UE. A intrat în vigoare obligatoriu și în România. S-a pus limită
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Erori în deciziile de recalculare. Începe calvarul pensionarilor
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Cutremur pentru Elena Udrea. Motivul real al condamnării: Credeau că...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Liderul Hamas Ismail Haniyeh asasinat la Teheran de agenți recrutați de Mossad
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!