Rusia ar putea tăia gazele Germaniei. Ce variante are România dacă Putin închide robinetul peste noapte

Ședința de criză de la Bruxelles s-a încheiat fără soluții. Miniștrii Energiei s-au reunit pentru a lua măsuri după ce Rusia a oprit livrările de gaze spre Bulgaria și Polonia. Oficialii au anunțat că vor căuta surse alternative de energie, dar s-au văzut nevoiți să recunoască faptul că încă nu putem renunța la gazele din Rusia.
Filip Stan
02 mai 2022, 22:50
Rusia ar putea tăia gazele Germaniei. Ce variante are România dacă Putin închide robinetul peste noapte

Gazele se dovedesc cea mai importantă armă din războiul ruso-ucrainean. Miniștrii țărilor Uniunii Europene au discutat despre cum să-și reducă dependența de aprovizionarea cu energie din Rusia – ca urmare a invaziei Ucrainei. Germania a recunoscut că națiunile UE sunt încă împărțite cu privire la un posibil embargo energetic rusesc.

Ministrul energiei spune că țara sa ar putea face față unei interdicții de petrol până la sfârșitul anului – dar nu și o interdicție a gazelor.

Germania trebuie să fie pregătită în orice moment pentru perturbări majore ale livrărilor de gaze ruseşti, a afirmat luni directorul general al companiei energetice E.ON, Leonhard Birnbaum (foto), într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, adăugând că trebuie actualizate rapid actualele planuri de urgenţă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Trebuie să ne aşteptăm în orice moment la oprirea livrărilor. Dacă va fi în mai sau în toamnă, este aproape irelevant. Pentru a fi pregătiţi, trebuie să adaptăm planurile noastre de urgenţă la actuala situaţie şi să clarificăm procesele”, a declarat şeful companiei germane.

Republica Moldova, în „cea mai proastă” situaţie energetică. E dependentă de gazele ruseşti şi de electricitatea din Transnistria
Luni, comisarul pentru energie, Kadri Simson a transmis că Executivul european nu are informaţii potrivit cărora companiile europene ar fi plătit în ruble pentru gazele ruseşti, asta după ce Moscova a impus cumpărătorilor străini să se conformeze mecanismului de convertire a plăţilor din euro sau dolari în ruble, informează Reuters.

 

Situaţia în România este una stabilă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale, deoarece nu avem contracte directe încheiate cu Gazprom, şi am identificat deja surse şi rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia, însă pentru ţara noastră este importantă operaţionalizarea şi funcţionarea la capacitate maximă a Coridorului Vertical de Gaze şi a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Nicolae Ciucă îi linişteşte pe români după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze. „Extragem mai mult gaz decât consumăm. România este o ţară norocoasă”
„A fost o reuniune de urgență pe energie, convocată de decizia Rusiei de a sista furnizarea de gaze naturale pentru Polonia și Bulgaria. Absolut toate statele membrie și-au exprimat solidaritatea cu cele două țări. Nu se pune problema ca statele membre să nu fie unite în acest demers. Nu există niciun motiv ca vreun stat membru UE să plătească pentru gazele rusești alte sume decât cele aflate în contractele în derulare. Am subliniat în luarea mea de cuvânt că România nu are un contract încheiat cu Gazprom și am spus că suntem de acord cu acea platformă unică de achiziționare a gazului natural, ce dă o putere sporită Europei în negeocierea cumpărării de gaze naturale. Situaţia în România este una stabilă, ţara noastră neavând contracte directe încheiate cu Gazprom. Este necesar însă să demarăm din timp demersurile pentru umplerea depozitelor de gaze naturale pentru iarna viitoare. În acest context, am salut iniţiativa Comisiei Europene de a înfiinţa Platforma Energetică Europeană pentru achiziţia în comun a gazelor naturale, care va avea rolul de a agrega cererea din statele membre şi încheia contracte de furnizare cu state terţe, altele decât Rusia. Pe 5 mai voi participa la Sofia la o primă întâlnire a grupului de lucru regional dedicat operaţionalizării platformei în regiunea de sud-est a Europei, alături de omologii mei din ţările vecine”, a spus ministrul.

El a subliniat importanţa Coridorului Vertical de Gaze şi a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze pentru a asigura fluxul de gaze din terminale de tip LNG, precum şi din Azerbaidjan.

„România a identificat deja surse şi rute alternative de aprovizionare cu gaz pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Din această perspectivă, am transmis Comisiei Europene că pentru România este importantă operaţionalizarea şi funcţionarea la capacitate maximă a Coridorului Vertical de Gaze şi a Coridorului Trans-Balcanic de aprovizionare cu gaze. Aceste coridoare sunt deosebit de importante pentru a asigura fluxul de gaze din terminale de tip LNG, precum şi din Azerbaidjan, având în acest sens discuţii cu autorităţile azere pentru identificarea unor volume de gaze disponibile”, a menţionat Virgil Popescu, pe reţeaua de socializare.

Rusia și-a dublat veniturile din vânzarea de petrol și gaze către UE după ce a invadat Ucraina
Virgil Popescu a subliniat și importanța intrării Romgaz și Petrom în perimetrele de gaze din Marea Neagră ce vor da posibilitatea României să fie furnizor de siguranță energetică în zonă.

„Am avut discuții cu cei de la Romgaz și de la Petrom și odată ce vor intra în acest proiect, noi vom încerca să urgentăm și să ardem niște etape, să ajutăm cât se poate cu partea birocratică, cu avizele care nu au fost încă luate, în așa fel încât să grăbim acest lucru”, a specificat Virgil Popescu.

Ministrul a subliniat că partea pozitivă este că producția României se va dubla, vorbim de independență completă și vom deveni furnizor de securitate energetică națională.

„Dorim să punem primele gaze din perimetrul Caragele în exploatare până în 2024. Vorbim despre încă o resursă care vine mai repede decât gazele din Marea Neagră”, a mai declarat Virgil Popescu.

Ministrul a mai declarat că s-a simțit mândru că România se află, alături de Olanda, printre puținele state producătoare de gaze naturale din Uniunea Europeană.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii