UE pregăteşte al şaselea val de sancţiuni împotriva Moscovei. Ce bănci ruseşti vor fi scoase din Swift

Uniunea Europeană speră să adopte a şasea rundă de sancţiuni împotriva Rusiei care va include retragerea altor bănci dind sistemul de tranzacţii Swift.
Filip Stan
03 mai 2022, 09:12
UE pregăteşte al şaselea val de sancţiuni împotriva Moscovei. Ce bănci ruseşti vor fi scoase din Swift

UE pregăteşte al şaselea val de sancţiuni împotriva Moscovei, după cum a anunţat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe.

Josep Borrell a declarat că al şaselea val de sancţiuni împotriva Rusiei va viza sectorul bancar. „Vor fi alte bănci rusești care vor părăsi Swift”, iar „în sectorul energetic, lucrăm la pregătirea unor propuneri care să ne permită să limităm importurile de energie din Rusia, în special de petrol”, a declarat diplomatul.

Mai multe surse diplomatice europene au indicat în acest weekend că cea mai mare bancă rusă, Sberbank, care reprezintă 37% din piață, ar trebui să fie exclusă din Swift, conform Hotnews.

Citeşte şi: Rusia vrea anexarea Donețk și Lugansk. Planul lui Putin, dezvăluit de SUA

Acest sistem interbancar este o parte esențială a sistemului financiar mondial, permițând comunicarea rapidă și sigură a tranzacțiilor.

Aflat într-o vizită oficială în Ciudad de Panama, şeful diplomaţiei europene a afirmat că speră ca blocul comunitar să reducă exporturile de energie din Rusia ca parte ca parte a eforturilor sale de a sancţiona Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Comisia Europeană urmează să propună marţi un al şaselea pachet de sancțiuni care să includă un calendar pentru eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc, care reprezintă 30% din importurile de petrol ale UE.

În cazul în care cei 27 vor conveni asupra măsurii, oprirea achizițiilor de petrol și produse petroliere din Rusia va fi introdusă treptat, pe parcursul a șase-opt luni, dar cu măsuri cu efect imediat, inclusiv o taxă pe transportul cu cisterne, a declarat un oficial UE.

Comisia Europeană este de aşteptat să propună pachetul de sancţiuni în această săptămână, inclusiv un potenţial embargo asupra achiziţionării de petrolul rusesc, o măsură ce ar priva Moscova de un flux mare de venituri, dar care a divizat până acum statele membre.

Josep Borrell, care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe, a spus că speră că UE va putea să adopte „măsuri pentru a limita semnificativ aceste importuri”, dar a recunoscut că până acum nu s-a ajuns la un acord din partea tuturor ţărilor membre.”Dar sunt încrezător că, cel puţin în ceea ce priveşte importurile de petrol, acest acord va fi posibil până la următoarea reuniune a Consiliului”, a adăugat el.

Citeşte şi: Video viral din Ucraina: Momentul când un lansator rusesc de rachete termobarice este lovit cu artilerie VIDEO

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Jannik Sinner câștigă pentru prima dată US Open și devine primul campion italian la simplu masculin
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...