Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcţie a miniştrilor Marcel Boloş, la Investiţii şi Proiecte Europene şi Sebastian Burduja, la Digitalizare. Cei doi au depus jurământul la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcţie a miniştrilor Marcel Boloş, la Investiţii şi Fonduri Europene, şi Sebastian Burduja, la Cercetare şi Digitalizare. Cei doi au depus jurământul la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Alina Andrei
03 mai 2022, 17:59
Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcţie a miniştrilor Marcel Boloş, la Investiţii şi Proiecte Europene şi Sebastian Burduja, la Digitalizare. Cei doi au depus jurământul la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de numire în funcţia de membru al Guvernului a lui Marcel-Ioan Boloş, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene.

Citeşte şi: Marcel Boloș a preluat interimatul la Ministerul Proiectelor Europene. Klaus Iohannis a semnat decretul privind demisia lui Dan Vîlceanu

De asemenea, tot marţi, şeful statului a semnat şi decretul de numire în funcţia de membru al Guvernului a lui Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a avut loc marţi, ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a aprobat dislocarea de forţe NATO în România pe fondul ameninţărilor Rusiei

Cine este Marcel Boloş

Marcel Ioan Boloş s-a născut la 1 aprilie 1968.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1993-1997), Facultatea de Electrotehnică şi Informatică (1992-1997), studii de master în Managementul Instituţiilor Financiar-Bancare (1997-1999) şi studii doctorale cu teza: „Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare” la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, Timişoara (2000-2005), potrivit site-ului http://steconomiceuoradea.ro şi https://gov.ro.

Şi-a început activitatea didactică în 1999, ca asistent universitar în domeniul „Finanţele întreprinderii” la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1999-2001). A parcurs treptele de lector universitar doctor (2001-2008), conferenţiar universitar doctor (2008-2015), apoi profesor universitar doctor (de la 1 octombrie 2015) la catedra de Finanţe Contabilitate din cadrul centrului universitar amintit.

În iunie 2017, a obţinut certificatul de Abilitare în domeniul Finanţe, cu teza „Utilizarea Inteligenţei Computaţionale în Domeniul Fondurilor Structurale şi a Finanţelor”, Academia de Studii Economice Bucureşti, afiliere: Şcoala doctorală de Finanţe, Universitatea Oradea, conform sursei citate.

Cariera sa profesională include poziţiile de: inspector – Serviciul de Relaţii cu Publicul, Primăria Municipiului Oradea (1993-1997), şef birou la Primăria Municipiului Oradea (1997-1998), contabil-şef – Direcţia Imobiliară din cadrul Primăriei Municipiului Oradea (1998-2000), director economic în cadrul Administraţiei Patrimoniului Imobiliar – Consiliul Local Oradea (2005-2008), director executiv – Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Primăria Municipiului Oradea (2008-2012), secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (2012-2013), director general, coordonatorul Autorităţii de Management POST şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii din Ministerul Transporturilor (2013-noiembrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor (noiembrie 2015-ianuarie 2017), director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (din ianuarie 2017), potrivit sursei citate.

A fost ministru al Fondurilor Europene (4 nov. 2019-23 dec. 2020) în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban.

În decembrie 2021, a fost desemnat de premierul Nicolae Ciucă să ocupe funcţia de consilier onorific al prim-ministrului pe problematica gestionării fondurilor europene.

La 28 ianuarie 2022, a fost numit ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis, după ce nominalizarea lui a fost votată în Biroul Politic Naţional al PNL.

La 7 aprilie 2022, Marcel Boloş a fost desemnat ministru interimar la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, după ce Dan Vîlceanu şi-a înaintat demisia, iar la 21 aprilie 2022, Biroul Executiv al PNL a decis nominalizarea lui Boloş în funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cine este Sebastian Burduja

Sebastian-Ioan Burduja s-a născut la 18 iunie 1985.

Din 2008, este licenţiat în Ştiinţe Politice la Universitatea Stanford. În 2011 a absolvit un master în Politici Publice (bursier David Rubenstein) la Harvard Kennedy School of Government – Universitatea Harvard şi un master în Administrarea Afacerilor (bursier David Rubenstein) la Harvard Business School – Universitatea Harvard. În 2019 a devenit doctor în Economie şi Afaceri Internaţionale, în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti – Departamentul de Relaţii Economice Internaţionale, conform CV-ului publicat pe site-ul www.burduja.ro.

În perioada 2006-2007, a fost asistent de cercetare în evaluarea procesului de consolidare democratică şi formularea de recomandări pentru ţările din Europa şi Asia Centrală la Freeman Spogli Institute of Foreign Affairs. În 2007 a fost stagiar la Divizia Europa şi Asia Centrală în cadrul National Endowment for Democracy, iar în 2009, stagiar la Divizia pentru Mediu, Locuire şi Planificare Spaţială în cadrul Comisiei Economice pentru Europa (UNECE, ONU). În 2010 a fost consultant (stagiar) în cadrul McKinsey & Company, în timp ce între 2011 şi 2012, a fost consultant management strategic în cadrul Dalberg Global Development Advisors. A mai fost specialist în Dezvoltare Socială, Regiunea Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale (2012-2015). Din 2017 până în 2019, a fost Managing Partner la RISE Consortium – Romania Investment Solutions Experts.

În intervalul 2009-2013, a fost preşedinte şi membru fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

A fost preşedinte şi membru fondator al Fundaţiei CAESAR – Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (2011-2015), potrivit http://www.cdep.ro.

În 2016, a pus bazele unei noi mişcări civice şi politice, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT). În 2019, PACT a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal.

În perioada decembrie 2019-decembrie 2020, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

A fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 42 din Bucureşti, pe listele PNL, în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, conform http://www.cdep.ro. Este vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi membru al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism din cadrul Camerei Deputaţilor.

Din 4 aprilie 2022, este consilier onorific al prim-ministrului.

Este autor al mai multor articole între care: „Lagging Behind: Romania’s Democratic Quality under Neocommunist Governance, 1989-1996”, în „Stanford Undergraduate Research Journal” (2007); „Dincolo de (dez)iluzii: Oportunităţi în lupta anticorupţie prin sectorul privat din România”, în Dan Dungaciu, Vasile Iuga, Marius Stoian (eds.), „7 Teme Fundamentale pentru România” (2014); împreună cu Marcel Ionescu-Heroiu, Manuela Mot, „Coordination of Strategies and Programs for EU and State-Funded Investments in Romania’s Infrastructure”, World Bank (2015); „Triunghiul strategic al administraţiei publice româneşti”, în „RO3D – România: Democraţie, Dezvoltare, Demnitate” (2015); „Reach Higher In Higher Education: What Can Romania Learn from the US Example?”, în „Research & Education – Romanian Research and Education Models” (2017); „Romania’s Regional Development at the Crossroads: Where to? Management Strategies” (2017). De asemenea, a publicat cărţile „Între speranţă şi deziluzie. Democraţie şi anticorupţie în România postcomunistă” (2016, pe baza cercetărilor de la Stanford şi Harvard), „Planul pentru România. 7 revoluţii intelectuale pentru o ţară în care vrem să rămânem” (2020).

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Opt răniți într-un atac asupra orașului Nikopol din Ucraina
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)