OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Avertismentul care dă fiori românilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul cazurilor de persoane care suferă de obezitate a crescut într-un mod alarmant în Europa.
Alina Costache
03 mai 2022, 21:38
OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Avertismentul care dă fiori românilor

OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Un raport privind obezitatea arată că această boală provoacă 200.000 de cazuri de cancer și 1,2 milioane de decese pe an.

O nouă epidemie face ravagii în Europa: Au fost raportate 1,2 milioane de decese pe an

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizază că 59% dintre adulţii europeni sun supraponderali sau obezi. De asemenea, 8% dintre copiii mai mici de cinci ani suferă de obezitate.

Citește și Boala care nu dă dureri, se transmite la copii şi nu se vindecă niciodată. Dr. Monica Pop: „E ucigaşul din umbră”

Îngrijorător este că numărul cazurilor de obezitate în Europa este mai mare decât în orice alt colţ al lumii, cu excepția Americii, arată raportul privind obezitatea prezentat la Congresul european.

Medicii atrag atenţia că obezitatea este legată de o serie de alte boli, inclusiv complicații musculo-scheletice, diabet de tip 2, boli de inimă și cel puțin 13 tipuri de cancer. Raportul prezentat la Congresul European arată că excesul de grăsime corporală duce la deces prematur și reprezintă un factor de risc major pentru dizabilități.

„În întreaga regiune europeană a OMS, este probabil ca obezitatea să fie direct responsabilă pentru cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer anual, această cifră urmând să crească în următoarele decenii.

Pentru unele țări din regiune, se preconizează că obezitatea va depăși fumatul ca principal factor de risc pentru cancerul care poate fi prevenit”, se arată în raport.

Pe primele locuri la capitolul obetate se află Israel, Malta, Turcia și Marea Britanie.

Potrivit raportului privind obezitatea, bărbații europeni sunt mai predispuși la supraponderabilitate sau obezitate în general, deși în Europa sunt mai multe femei obeze (24%) decât bărbați (22%).

Raportul arată că persoanele obeze au fost afectate în mod disproporționat de pandemie. Au avut loc schimbări nefavorabile în ceea ce privește consumul de alimente și modelele de activitate fizică, care vor avea efecte de durată asupra sănătății oamenilor timp de mulți ani și care vor necesita eforturi semnificative pentru a fi modificate.

Cauzele obezității sunt mai complexe decât o dietă nesănătoasă și inactivitatea fizică. Raportul a afirmat că „factorii de mediu specifici vieții în societățile europene moderne, puternic digitalizate, sunt, de asemenea, factori care determină obezitatea”, cum ar fi vânzarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii și proliferarea jocurilor sedentare online.

Citește și Boala care ucide anual mii de români. Sfaturi pentru a te proteja

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că redresarea „epidemiei de obezitate” în Europa este încă posibilă: „prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investițiilor și a inovării în domeniul sănătății și prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, putem schimba traiectoria obezității”.

În raport se cere un angajament politic la nivel înalt pentru combaterea obezității, alături de măsuri precum taxe pe zahăr pentru băuturile zaharoase și subvenții pentru alimente sănătoase.

Potrivit raportului, trebuie să se pună capăt comercializării de alimente nesănătoase către copii.

Alte măsuri menționează limitarea „proliferării punctelor de vânzare de mâncare de tip take away”, etichetarea corespunzătoare a alimentelor pentru copii și introducerea în lege a standardelor nutriționale pentru alimente în medii precum grădinițele.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Noua taxă pentru șoferi în România. Se plătește obligatoriu din 2024. O achiți timp de 5 ani
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Critici din Rusia asupra ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!