Numărul victimelor atacului asupra Teatrului din Mariupol ar fi dublu faţă de cel estimat iniţial ANCHETĂ

Bombardamentul rusesc asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, din 16 martie, este, până în momentul de faţă, cel mai grav atac împotriva civililor, de la începutul războiului din Ucraina.
Filip Stan
04 mai 2022, 21:08
Numărul victimelor atacului asupra Teatrului din Mariupol ar fi dublu faţă de cel estimat iniţial ANCHETĂ

O investigație Associated Press a identificat dovezi conform cărora atacul a fost mult mai letal decât estimat iniţial, ucigând aproape 600 de persoane în interiorul și în afara clădirii, aproape dublu față de numărul de morți menționat până în prezent.

Ancheta sursei citate a reconstituit ceea ce s-a întâmplat în interiorul teatrului în acea zi, pe baza relatărilor a 23 de supraviețuitori și salvatori.

Associated Press s-a bazat, de asemenea, pe două seturi de planuri ale teatrului, pe fotografii și videoclipuri realizate în interior înainte, în timpul și după ziua bombardamentului, precum și pe opiniile unor experți care au examinat metodologia de investigație.

Investigaţia notează că, date fiind condițiile obiective din teren, este imposibil de determinat un bilanț exact. Guvernul ucrainean a estimat anterior că aproximativ 300 de persoane au murit ucise de bombardamentul rusesc și a deschis o anchetă pentru crime de război.

Jurnaliștii americani au ajuns la un număr mult mai mare de victime folosind reconstrucția 3D a planului clădirii.

Această modelare a revizuită în mod repetat de martori direcți, majoritatea din interiorul teatrului, care au descris în detaliu unde se adăposteau oamenii.

Toți martorii au spus că cel puțin 100 de oameni se aflau într-o bucătărie în afara teatrului la momentul bombardamentului și că niciunul dintre aceștia nu a supraviețuit. Potrivit celor intervievați de jurnaliști, încăperile și holurile teatrului erau pline pe 16 martie, cu aproximativ o persoană la fiecare 3 metri pătrați de spațiu liber.

Cei care au supraviețuit atacului sunt în număr de, cel mult, 200. Supraviețuitorii au părăsit ruinele teatrului  în principal prin ieșirea principală sau printr-o intrare laterală. Celelalte căi de acces au fost distruse.

Citeşte şi: Alertă în Rep. Moldova. Ameninţări cu bombă în Transnistria, regiune aflată în stare de urgenţă

Ancheta AP infirmă susținerile Rusiei, conform cărora teatrul ar fi fost demolat de forțele ucrainene sau ar fi servit drept bază militară ucraineană.

Niciunul dintre martori nu a menționat că ar fi văzut soldați ucraineni activând în interiorul clădirii. Și nicio persoană intervievată nu a exprimat îndoieli cu privire la faptul că teatrul a fost distrus într-un atac aerian rusesc dirijat cu precizie către o țintă civilă, despre care toată lumea știa că este cel mai mare adăpost din oraș, unde se aflau inclusiv copii.

James Gow, profesor de securitate internațională la King’s College, Londra, a spus că strângerea de dovezi legat de ceea ce s-a întâmplat la teatrul din Mariupol este esențială pentru stabilirea  tiparului de crime împotriva umanității comise în Ucraina.

„Această relatare va fi importantă pentru probarea comportamentului Rusiei, larg răspândit sau sistematic”, a spus Gow, care a servit și ca martor expert la Tribunalul Penal Internațional al ONU pentru fosta Iugoslavie.

Mariupol a căpătat o importanță imensă, atât ca simbol rezistenței ucrainene, cât și ca scenă a devastărilor provocate de forțele ruse. Oficialii spun că aproximativ 20.000 de civili au murit în timpul asediului rus. Asediul rusesc la Mariupol a început în primele zile ale lunii martie.

Actorii, designerii și administratorii Teatrului Dramatic s-au refugiat acolo câteva zile mai târziu, pe 5 martie. Aproximativ 60 de oameni s-au adăpostit în clădirea albă, cu o capacitate de 600 de spectatori, potrivit Elenei Bila, care a fost regizor acolo timp de 19 ani. ani.

În curând, municipalitatea a ordonat ca întreaga clădire să fie utilizată ca adăpost, având în vedere dimensiunile sale, pereții rezistenți și subsolul mare.

Inițial, aici s-au adăpostit circa 600 de oameni, a spus Bila.

În fiecare zi veneau tot mai mulți, care se instalau pe coridoare. Un grup de 16 bărbați a format un comitet de securitate, păzind intrările cu schimbul.

„Când oamenii au intrat aici, au crezut că sunt în siguranță. De fapt, nu erau în siguranță”, rememorează regizoarea.

Cu aproximativ o săptămână înainte de bombardament, scenograful teatrului a folosit vopsea albă pentru a imprima cuvântul „COPII” cu litere chirilice pe trotuarele din apropiere, în speranța că mesajul va opri un atac al rușilor.

Literele, pictate atât la ​​intrarea din față, cât și la cea din spate, erau suficient de mari pentru a fi vizibile din satelit. Acest demers n-a schimbat însă soarta tragică a teatrului și a celor care s-au adăpostit acolo.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului: Potenţialul unui conflict între superputeri e în creştere. Prioritatea SUA: interceptarea rachetelor hipersonice

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver