Primăria Capitalei are conturile blocate din cauza unei datorii uriaşe către Costică Constanda

Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate din cauza datoriei către Costică Constanda. Omul de afaceri are de recuperat de la Municipalitate suma totală de 120 de milioane de euro.
Filip Stan
05 mai 2022, 09:58
Primăria Capitalei are conturile blocate din cauza unei datorii uriaşe către Costică Constanda

Omul de afaceri Costică Constanda, care se judecă cu Primăria Generală a Capitalei de peste 10 ani, a blocat, miercuri, conturile administraţiei locale, de la care vrea să recupereze 75 de milioane de euro şi penalităţile de întârziere. Suma totală datorată se ridică la aproximativ 120 de milioane de euro.

„A existat mai întâi o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată de Curtea de Apel în anul 2019 şi recursul respins la Înalta Curte în anul 2020. Prin această hotărâre judecătorească, PMB a fost obligată să plătească 75 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, sau penalităţi de întârziere începând cu anul 2010, şi au mai fost 2 litigii pentru că instanţa respectivă a pus cuvântul «dobânzi penalizatoare» fără să precizeze cuantumul acestora şi au mai fost două litigii care s-au terminat în aprilie 2022. În cele două litigii, instanţele au decis cum se calculează dobânzile penalizatoare. Acesta este elementul de noutate în această discuţie care are loc de un an şi jumătate. Intenţia noastră este de a plăti, pentru că este o obligaţie legală, însă nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro. Fără să intru în detaliile negocierilor pe care le avem, propunerea noastră este de a plăti eşalonat rate lunare”, a declarat primarul Capitalei Nicuşor Dan.

Citeşte şi: SONDAJ: Dezastru pentru Nicușor Dan. Câți bucureșteni mai au încredere în primarul Capitalei

Edilul a precizat în în prezent municipalitatea nu dispune de aceste sume şi că blocarea conturilor municipalităţii „nu ajută pe nimeni”.

„Blocarea conturilor pentru investiţii ale PMB nu ajută pe nimeni: nici noi nu putem să plătim investiţii în perioada în care avem conturile blocate pentru investiţii şi nimeni nu cred că o să-şi închipuie că o să putem să scoatem 120 de milioane de euro ca să plătim. Este blocată suma principală – care înseamnă 75 de milioane de euro – şi dobânda penalizatoare până în anul 2020, când a început acel proces despre care v-am spus că s-a terminat în aprilie 2020, deci vorbim undeva de ordinul a 120 de milioane de euro”, a mai precizat Nicuşor Dan, citat de news.ro. 

Întrebat ce va face pentru deblocarea conturilor, Nicuşor Dan a răspuns că administraţia locală va „continua lunga discuţie cu familia Constanda”.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, desfiinţat din cauza dezastrului din parcurile din Bucureşti. „Niciodată n-a fost așa o mizerie”

Primăria Capitalei are de plătit, în urma unor decizii definitive ale instanţelor de judecată, o datorie către familia Constanda legată de Parcul Bordei şi Cartierul Francez.

În 2020, primarul general de atunci Gabriela Firea a propus Consiliului General darea în plată a unei suprafeţe de 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez către familia Constanda, însă propunerea a fost respinsă în mod repetat de către consilieri. La vremea aceea candidat pentru funcţia de primar, Nicuşor Dan reclama mai multe infracţiuni în acordul pe care Gabriela Firea l-a semnat cu familia Constanda pentru stingerea datoriei.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Insula din Grecia care va dispărea complet. Se scufundă în fiecare moment, dar puțini au observat asta
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Tot ce trebuie să știi pentru a te duce la mare mai ieftin. „Litoralul pentru toți” revine din toamnă
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Iranul, cea mai mare amenințare la adresa alegerilor prezidențiale din SUA, conform Axios
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...