ROBOR la trei luni a crescut la 5,16%, faţă de 5,10%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 2 aprilie 2013 şi până acum.
ROBOR la şase luni a crescut la 5,28%, faţă de 5,24%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 8 aprilie 2013 şi până acum, potrivit BNR.
La începutul anului 2022, ROBOR la 3 luni era de 3,02% pe an, în timp ce indicele ROBOR la şase luni era la voaloare de 3,14% pe an.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
Citeşte şi: Ratele românilor vor creşte alarmant, potrivit specialiştilor. Robor urcă accelerat
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.