România sărbătoreşte, sâmbătă, Ziua Mondială a Zonelor Umede VIDEO

România sărbătoreşte, sâmbătă, Ziua Mondială a Zonelor Umede, eveniment care marchează semnarea, în anul 1971, a Convenţiei de la Ramsar, Iran, ratificată de România prin Legea 5/1991.
Cristina Dinu
02 feb. 2013, 10:26
România sărbătoreşte, sâmbătă, Ziua Mondială a Zonelor Umede VIDEO

Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971 a stabilit ca data de 2 Februarie ca Zi Mondială a Zonelor Umede. Această convenţie a fost ratificată şi de România prin Legea nr. 5 / 1991.

De-a lungul timpului, Convenţia Ramsar asupra zonelor umede a reliefat rolul important pe care-l ocupă populaţia în conservarea acestora. Zonele umede sunt habitate naturale cu funcţii vitale în reţeaua naturală a apelor de suprafaţă şi subterane. În perioadele cu precipitaţii, zonele umede înmagazinează apă, având rol important în reducerea riscului şi a efectelor negative produse de inundaţii, iar în perioadele de secetă, eliberează treptat apa înmagazinată şi asigură refacerea debitelor cursurilor de apă.

România este o ţară cu o diversitate biologică ridicată, exprimată atât la nivel de ecosisteme, cât şi la nivel de specii. Ecosistemele naturale şi seminaturale din România reprezintă aproximativ 47% din suprafaţa ţării, potrivit Ministerului Mediului. În România există 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanţă avifaunistică, cu o suprafaţă totală ce reprezintă trei la sută din suprafaţa ţării. Din acestea, 12 sunt înscrise pe Lista Ramsar: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureşului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirghiol, Lacul Bistreţ, Confluenţa Olt – Dunăre, Lacul Iezer Călăraşi şi Balta Suhaia (ultimele 4 zone umede fiind înregistrate în anul 2012).

Tema sub care se organizează în acest an activităţile în cadrul Zilei Mondiale a Zonelor Umede este: Zonele Umede şi Managementul Apelor, cu sloganul: Zonele Umede au Grijă de Ape. Tema se înscrie în contextul Anului Internaţional de Cooperare în Domeniul Apei, Convenţia Ramsar colaborând cu Programul Internaţional UNESCO privind Hidrologia.

Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost marcată miercuri, 30 ianuarie, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, prin organizarea de către Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Institutul Francez a premierei documentarului „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!”, care s-a dorit a fi o radiografie complexă a celei mai importante zone umede a Europei.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) va organiza o serie de acţiuni de celebrare şi sensibilizare a publicului asupra valorilor şi beneficiilor aduse de zonele umede. Programul include şi activităţi de educaţie pentru mediu adresate elevilor şi cadrelor didactice din unităţile de învăţământ ale municipiului Tulcea (la sediul ARBDD, acţiune în colaborare cu Primăria municipiului Tulcea prin Centrul de Informare şi Educare în Managementul Deşeurilor Tulcea) şi din perimetrul RBDD (la Centrul de Informare şi Educaţie ecologică Sulina, în colaborare cu Liceul teoretic „Jean Bart” şi la Şcoala Crişan, în coordonarea Centrului de Informare şi Educaţie ecologică Crişan).

În anul 2012, în perioada 6 -13 iulie 2012, România a găzduit la Bucureşti cea de-a 11-a Conferinţă a Părţilor (COP11) semnatare ale Convenţiei zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, cunoscută şi sub numele Convenţia Ramsar. Evenimentul, apreciat ca unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale ale anului, a reunit la Bucureşti 895 de participanţi reprezentând 143 de state dintre statele semnatare ale Convenţiei precum şi multe organizaţii internaţionale (UNESCO, CMS, WWF, IUCN, Wetlands
International, BirdLife International, etc.).

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurul animal care vede mai multe culori decât omul. E o creatură bizară, dar care este și foarte inteligentă
Capital.ro
Lumea a pierdut cel mai iubit actor. Ne-a sfâșiat trecerea sa în neființă: Nu eram pregătit să mor
Playtech.ro
Cum poţi obţine sute de lei în plus la pensie, înainte de Paşte. Tot mai mulţi pensionari procedează aşa
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Americanii se pregătesc pentru momentul în care haosul va cuprinde lumea
wowbiz.ro
Gică Hagi, în doliu! A făcut anunțul trist în urmă cu puțin timp
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
A început mega-proiectul de 3,5 miliarde de euro. Ceaușescu l-a refuzat în 1972
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Șapte polițiști au fost răniți și mai multe vehicule au fost distruse într-o urmărire cu final dramatic pe A1, în Marea Britanie
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care dispare din România. Proprietarii de terenuri nu o mai plătesc. Legea a intrat în vigoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Furtună POLARĂ în România, înainte de FLORII! Este URGIE în România!
MediaFlux
Vremea de Paște 2025: Cum va fi în noaptea de Înviere și ce anunță prognoza pentru următoarele patru săptămâni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A fost lăsată de izbeliște Elena Lasconi de susținătorul din umbră?