Firma londoneză este celebră pentru proiectarea unor clădiri şi construcţii precum stadionul Wembley din Londra, World Trade Center din New York şi aeroportul din Beijing.
Firma de arhitecţi a testat aplicaţiile practice ale tehnologiei printării 3D, folosită deja în industrie pentru a clona obiecte. Tehnica implică scanarea obiectului care trebuie clonat cu o cameră video specială şi conceperea unei variante tridimensionale a acestuia. Proiectul este trimis apoi imprimantei 3D, care va transforma imaginea virtuală într-un obiect real, folosind anumite materiale, pe care le aşază strat cu strat, până la obţinerea clonei, scrie Mediafax.
„Printarea 3D terestră a produs structuri întregi. Echipa noastră investigează dacă putem face acelaşi lucru şi pe Lună”, a declarat Laurent Pambaguian, directorul proiectului la ESA.
Ideea firmei londoneze este de a trimite de pe Pământ o structură gonflabilă, aceasta urmând să fie acoperită cu o cochilie construită de imprimante 3D, din materialele existente la suprafaţa Lunii. Imprimantele ar fi coordonate de roboţi. Compania spune că aceste clădiri ar putea adăposti patru persoane şi ar putea fi ulterior extinse.
De asemenea, compania spune că un loc potrivit pentru construirea acestor clădiri ar fi polul sud al Lunii.
„Mai întâi, trebuie să amestecăm materialul lunar cu oxid de magneziu. Acesta se transformă într-un fel de hârtie pe care putem să imprimă. Apoi, pentru „cerneală” aplicăm o sare care transformă materialul într-unul solid precum piatră”, explică Enrico dini, fondatorul companiei Monolite, care deţine o astfel de imprimantă 3D.
„Imprimanta noastră actuală construieşte cu o rată de circa 2m pe oră, dar următoare generaţie va putea printa 3,5m pe oră, terminând o clădirea întreagă într-o săptămână”, a mai spus expertul.
Domul lunar construit cu ajutorul imprimantei 3D
Material de construcţie realizat la imprimanta 3D