Efectele COVID-19 asupra organismului. Studiile făcute de oamenii de ştiinţă britanici arată că deteriorarea cognitivă cauzată de formele severe ale coronavirusului este asemănătoare cu cea suferită între 50 și 70 de ani şi este echivalentă cu pierderea a zece puncte de IQ.
Apar tot mai multe dovezi potrivit cărora virusul SARS-COV-2 poate provoca probleme cognitive și de sănătate mintală de durată. Pacienţii prezintă simptome precum oboseală, „ceață cerebrală”, probleme de reamintire a cuvintelor, tulburări de somn, anxietate și chiar tulburare de stres post-traumatic (PTSD) la câteva luni după infectare.
Citeşte şi OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Avertismentul care dă fiori românilor
Potrivit unui studiu britanic, aproximativ una din șapte persoane intervievate a raportat că avea simptome care includeau dificultăți cognitive la douăsprezece săptămâni după un test pozitiv de COVID-19.
De asemenea, trei sferturi dintre pacienții spitalizați raportează că suferă încă de simptome cognitive după trei până la șase luni de la infectare. Pentru a studia mai în detaliu legătura dintre covid şi simptomele cognitive, oamenii de ştiinţă au analizat datele de la 46 de persoane internate cu coronavirus la spitalul Addenbrooke, parte a Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust.
16 pacienți au fost puși pe ventilație mecanică în timpul șederii lor în spital. Toți pacienții au fost internați între martie și iulie 2020 și au fost recrutați în cadrul NIHR COVID-19 BioResource. Aceştia au fost supuși unor teste cognitive computerizate detaliate la o medie de șase luni de la boala lor acută, folosind platforma „Cognitron”, care măsoară diferite aspecte ale facultăților mentale, cum ar fi memoria, atenția și raționamentul. Au fost evaluate, de asemenea, scale care măsoară anxietatea, depresia și tulburarea de stres posttraumatic, potrivit AlephNews.ro.
Cei care au suferit de COVID-19 au fost mai puțin preciși și au avut timpi de răspuns mai lenți, iar aceste deficite erau încă detectabile atunci când pacienții au fost urmăriți șase luni mai târziu. Efectele au fost cele mai puternice în cazul celor care au avut nevoie de ventilație mecanică.
Comparând pacienții cu 66.008 membri ai publicului larg, cercetătorii estimează că amploarea pierderii cognitive este similară, în medie, cu cea suferită odată cu îmbătrânirea cu douăzeci de ani, între cincizeci și șaptezeci de ani, și că aceasta este echivalentă cu pierderea a zece puncte de IQ.
Cei trecuți prin boală au obținut scoruri deosebit de slabe la sarcini precum raționamentul verbal, o constatare care susține problema frecvent semnalată a dificultății de a găsi cuvinte. De asemenea, aceștia au prezentat viteze de procesare mai lente, de rezolvare a problemelor complexe și de memoria de lucru, printre alte funcții.
„Deficiența cognitivă este comună unei game largi de afecțiuni neurologice, inclusiv demența, și chiar și îmbătrânirea de rutină, dar tiparele pe care le-am observat – amprenta cognitivă a COVID-19 – a fost distinctă de toate acestea.”, a declarat Profesorul David Menon de la Divizia de Anestezie de la Universitatea din Cambridge, autorul principal al studiului.