UE îşi revizuieşte planurile privind embargoul petrolului din Rusia. Ungaria, Cehia şi Slovacia beneficiază de excepţii şi vor primi bani

Comisia Europeană a propus o serie de modificări la embargoul pe care îl are în vedere cu privire la petrolul rusesc, în încercarea de a convinge şi statele membre reticente să sprijine noile sancţiuni, au declarat vineri pentru Reuters mai multe surse europene.
Daniel Spătaru
06 mai 2022, 13:17
UE îşi revizuieşte planurile privind embargoul petrolului din Rusia. Ungaria, Cehia şi Slovacia beneficiază de excepţii şi vor primi bani

Conform noilor propuneri revizuite, pe care ambasadorii la UE ai statelor membre le discută la o reuniune care are loc vineri, Ungaria, Slovacia şi Cehia vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru a se adapta la embargoul avut în vedere de executivul comunitar şi, de asemenea, vor beneficia de ajutor pentru a-şi moderniza infrastructurile petroliere, susţin sursele citate de Reuters.

De asemenea, modificările includ şi o perioadă de tranziţie de trei luni înainte de a fi interzise companiilor din UE să transporte petrol rusesc, faţă de planurile iniţiale care prevedeau o perioadă de tranziţie de o lună, a adăugat una din surse.

Sursele susţin că în conformitate cu noile propuneri, Ungaria şi Slovacia vor putea să cumpere petrol rusesc livrat prin conducte până la finele anului 2024, iar Cehia va putea să facă acelaşi lucru până la finele lunii iunie 2024. Conform propunerii iniţiale a Comisiei, ţările UE ar fi urmat să înceteze să mai cumpere petrol rusesc la şase luni după adoptarea embargoului şi să pună punct importurilor de produse petroliere rafinate din Rusia până la finele acestui an. Tot conform planurilor iniţiale, Ungaria şi Slovacia ar fi beneficiat de o perioadă de tranziţie până la finele lui 2023.

Citeşte şi Viktor Orban numeşte embargoul împotriva petrolului din Rusia „o bombă atomică” pentru economia Ungariei. Premierul maghiar pune UE pe jar

Un oficial european consultat de Reuters a precizat că Bulgaria a solicitat şi ea să beneficieze de o excepţie dar solicitarea sa a fost respinsă, „pentru că nu a putut oferi un motiv”. Celelalte trei ţări care au primit o perioadă de tranziţie mai mare „au o problemă reală”, a adăugat oficialul.

Anterior, premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria va avea nevoie de cinci ani şi investiţii semnificative în rafinăriile şi conductele sale de petrol pentru a putea fi capabilă să transforme sistemul actual, care se bazează în proporţie de 65% pe ţiţei rusesc.

În ceea ce priveşte prelungirea la trei luni a perioadei de tranziţie, după care companiile europene nu vor mai putea transporta petrol rusesc la nivel global, sursele citate de Reuters au dezvăluit că este destinată să răspundă îngrijorărilor formulate de Grecia, Malta şi Cipru cu privire la impactul măsurilor asupra companiilor lor de shipping.

Citeşte şi România susţine sancţiunile UE de renunţare la importurile de petrol rusesc. Klaus Iohannis: „Ne-am pregătit pentru acest lucru. Guvernul lucrează la soluții”

Conform propunerii iniţiale, prezentată miercuri de executivul comunitar, companiile europene ar fi trebuit să înceteze să mai ofere servicii de shipping, brokerage, asigurări şi finanţare pentru transportul petrolui rusesc la nivel global la o lună după adoptarea noilor sancţiuni.

Pentru a intra în vigoare, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni propus de Comisia Europeană va trebui să fie aprobat de toate cele 27 de state membre.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Stațiunea cu plaje ca în Miami, dar prețuri pentru orice buzunar. Tot mai mulți români vin aici, se ajunge la ea repede și ușor
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Un român, mare vedetă pe Netflix. Este milionar, cunoscut la nivel mondial
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Massoud Pezeshkian a fost ales noul președinte al Iranului
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!