Fost comandant SUA: „Ruşii au ochii pe Republica Moldova, dacă o pot lua, o vor face”

Republica Moldova pare următoarea ţintă a armatei lui Vladimir Putin. Tot mai multe voci anunţă că invazia este iminentă.
Filip Stan
06 mai 2022, 18:22
Fost comandant SUA:

Republica Moldova este tot mai ameninţată de Rusia. Fostul șef al Comandamentului pentru Operații Speciale din Europa, generalul-maior în retragere al armatei americane Mike Repass, a vorbit într-un interviu pentru CNN despre situația la zi a războiului din Ucraina. El a consiliat armata ucraineană în ultimii șase ani și luna trecută a vizitat Polonia și vestul Ucrainei pentru a înțelege mai bine traiectoria războiului.

CNN: – Ce ai învățat în călătoria ta?

Mike Repass: – Unu, că Ucraina are încă nevoie de mult ajutor. În al doilea rând, NATO se mișcă prea încet. Trei, nu avem vizibilitate asupra a ceea ce se întâmplă cu echipamentul militar când intră în Ucraina.

Ordinul lui Putin de a declanşa un atac nuclear va fi ignorat. Comandanţii săi cred că preşedintele e pe moarte sau grav bolnav, spune un expert de la Moscova
– Este rezultatul probabil din Ucraina un conflict sângeros care continuă și continuă?

– Cele trei scenarii de viitor evidente sunt: ​​Rusia are o decizie pe câmpul de luptă în favoarea lor, ucrainenii au o decizie pe câmpul de luptă în favoarea lor sau există un impas. Două din trei dintre aceste rezultate oferă Rusiei o victorie.

În scenariul de impas, Rusia ar revendica victoria pur și simplu pe baza faptelor de pe teren și ar continua ocuparea pe terenul extins din Ucraina într-un viitor nedeterminat. Acest lucru ar oferi Rusiei o victorie mai puțin decât totală asupra Ucrainei, dar o victorie cu un teren semnificativ extins sub controlul Rusiei.

Deci, ce facem noi, Occidentul, împreună pentru a ne asigura că două din aceste trei posibilități nu se întâmplă? Problema este că armata Ucrainei are nevoie de capacități suplimentare pentru a putea alunga Rusia din Ucraina.

– De ce?

– Pentru că nu au suficientă putere de luptă pentru a face asta, adică suficient echipament, putere de foc și soldați antrenați în acest moment.

Rusia va avea întotdeauna mai multe forțe, nu neapărat forțe mai bune, ci mai multe. După cum a spus odată Stalin , „cantitatea are o calitate proprie”. Majoritatea oamenilor recunosc că aceasta va fi o bătălie de uzură și, la un moment dat, va începe să se încline în favoarea Rusiei, dacă nu se vor genera forțe ucrainene suplimentare.

Cred că există o conștientizare tot mai mare în rândul țărilor NATO și al comunității internaționale că va trebui să facem ceva în afară de resurse pentru lupta actuală a Ucrainei.

Deci, există patru lucruri pe care SUA și aliații săi trebuie să le facă. În primul rând, trebuie să slăbim Rusia prin întărirea capacităților ucrainene. În al doilea rând, trebuie să descurajăm în continuare Rusia prin creșterea capacităților noastre și ale NATO. În al treilea rând, este degradarea forțelor armate și a capacităților Rusiei. În cele din urmă, trebuie să asigurăm înfrângerea Rusiei în Ucraina, iar acest lucru se realizează prin construirea unei forțe de rezervă strategice și operaționale pentru Ucraina, care poate face operațiuni ofensive pentru a-i da afară pe ruși din Ucraina și a-i asigura granițele.

– Cum arată asta în practică?

– Trebuie ca SUA, francezii, polonezii, Marea Britanie și germanii să construiască fiecare câte o brigadă de putere de luptă ucraineană. Națiunile respective au o capacitate militară semnificativă și ar putea genera forțe prin echiparea unităților ucrainene și apoi antrenarea lor în propriile lor națiuni. Deci, ar fi cinci brigăzi, în cinci sectoare operaționale. Și probabil că veți avea nevoie de șase până la opt luni pentru a implementa asta. Aceste cinci brigăzi ar avea echipamente occidentale care luptă în moduri occidentale, o abordare integrată aer-terestre în care aveți la dispoziție toate mijloacele, inclusiv tancuri interoperabile NATO, sprijin aerian apropiat și apărare aeriană.

– Cinci brigăzi nu este un număr mare, nu?

– Nu, nu este. Cred că este realizabil pe termen scurt. Există până la 8.000 de soldați într-o brigadă, deci până la 40.000 de oameni în cinci brigăzi. Cred că ucrainenii sunt capabili să găsească mulți soldați, având în vedere actuala urgență națională.

Din punct de vedere istoric, atunci când o armată occidentală s-a confruntat cu o armată care a fost furnizată de ruși, armata susținută de ruși a fost total anihilata de un număr inferior de forțe, așa cum a fost cazul, de exemplu, în timpul primului război din Golf, când armata SUA a distrus o mare parte din armata lui Saddam Hussein în Kuweit. Știm că armamentul occidental are un avantaj calitativ semnificativ față de echipamentul rusesc, astfel încât numărul și raportul de forță sunt distorsionate atunci când este vorba de echipament militar occidental față de echipamentul fabricat rusesc.

– De ce rușii se țin de un model care nu prea merge bine?

– Ei sunt ascunși în căile lor. Mai exact, ceea ce au încercat să facă la începutul războiului din Ucraina a fost o lovitură de stat, distrugând Kievul cu o lovitură rapidă. Asta nu a mers. Așadar, și-au adus toată puterea de foc spre est și spre sud, folosind focuri masive de artilerie pe obiectiv sau de-a lungul căilor lor de apropiere. Odată ce au distrus aproape tot ce aveau în fața lor, atunci își avansează trupele metodic. Deci, nu este un război de manevre. Este un război de uzură prin foc. Este o armată bazată pe foc, spre deosebire de ceea ce avem în Occident, care este o armată bazată pe manevre.

– Ce părere aveți despre noul comandant rus în Ucraina, generalul Aleksandr Dvornikov ?

– El va face tot ceea ce a făcut toată viața, și anume să arunce în aer și să distrugă tot ce îi este în cale, apoi va trimite trupele înăuntru. Aceste trupe vor evacua cu forță cetățenii ucraineni pentru a se asigura că nu există potențialul unei mișcări de rezistență în țară.

Jill Biden a ajuns în România. Prima Doamnă a Statelor Unite se va întâlni cu Carmen Iohannis, cu reprezentanţi ai Guvernului României şi cu voluntari ce lucrează cu refugiaţii ucraineni
– Cum ați caracteriza starea războiului în est și sud în acest moment? Rușii, în mintea lor, câștigă?

– Situația actuală este că Rusia face progrese metodice atât în ​​nord, cât și în sud. Încearcă să stabilească forțele care apără în est și să-i învăluie pe apărătorii ucraineni, apoi să-i învingă în sud. De asemenea, rușii vor să încercuiască Mykolaiv, să reducă apărarea și să-i distrugă pe luptătorii ucraineni, iar apoi să aibă o cursă liberă la Odesa. Ei nu pot ajunge la Odesa până când fie vor învălui, fie nu vor distruge forțele din jurul lui Mikolaiv.

– Și Odesa este premiul pentru că?

– Pentru că asta completează separarea Ucrainei de Marea Neagră și este, de asemenea, poarta de intrare în Transnistria și Moldova .

– Ce ați spus despre comentariile generalului rus despre Moldova?

– O iau ca pe o amenințare serioasă și cred că au ochii în Moldova. Dacă o pot lua, o vor face. Mai exact, ei vorbesc despre plecarea în Transnistria. Dacă vor putea construi un pod terestru sudic spre Transnistria, o vor face. Asta va pune Rusia în pragul Moldovei, iar Moldova nu va putea să se apere eficient împotriva unei invazii ruse.

– Războiul din Ucraina se extinde?

– Oficialii lui Putin au mai spus că Marea Baltică nu are o bază istorică și că sunt state ilegitime – același lucru pe care l-au spus despre Ucraina înainte de război. Cele trei state baltice și Polonia cred cu fermitate că, după Ucraina, sunt următoarele pe lista Rusiei. Ei văd Rusia ca pe o amenințare existențială. Și nu există nicio dovadă că Putin ar fi dispus să se oprească în Ucraina.

– Ce zici de tot acest zgomot de război nuclear?

– Da, cred că este mai ales o tactică de intimidare. Dacă Putin ar vorbi despre asta, ar fi un lucru. Dar să-l pun pe ministrul de externe Lavrov să spună, asta este altceva. Cred că e tactică intimidare dacă vine de la Lavrov. În doctrina lor nucleară, ei vor folosi așa-numitele arme nucleare tactice dacă simt că există o amenințare semnificativă pentru patria rusă. Acestea sunt circumstanțele pe care Rusia le-a comunicat Occidentului în care și-ar folosi armele nucleare.

– Cum crezi că se simte azi Putin?

– Cred că probabil se simte conflictual și confuz, dar își dă seama că trebuie să meargă înainte pentru a obține o victorie aici. Și este ținut captiv de o fiară creată de el, deoarece folosește foarte rar internetul. Nu l-ați văzut niciodată la un computer și, cel puțin de la sfârșitul anului 2020, se pare că nu avea un iPhone .

El nu are nicio legătură cu lumea exterioară și toate informațiile lui sunt fie date de cercul său interior, fie de ceea ce citește în presa de știri din Rusia, care este, desigur, controlată de stat și difuzează doar mesaje controlate de stat. Deci se află într-o cameră de ecou asemănătoare Coreei de Nord și nu primește informații exacte.

Acesta va fi un război măcinator, agonizant, dacă va dura mai mult de un an, și cred că va dura cel puțin doi ani. Dar nu îl putem lăsa să intre într-un impas. Dacă va intra într-un impas, Putin va revendica succesul urmat de o ocupare brutală a teritoriului ucrainean pe care îl controlează.

Putin vrea control pe termen lung asupra orașelor ocupate în Ucraina

Orașul-port Herson din sudul Ucrainei, una dintre primele regiuni intrate sub ocupație rusă, arată ceea ce vrea cu adevărat Kremlinul: control pe termen lung. Primarul ales al Hersonului a fost demis și înlocuit cu unul desemnat de Moscova, după ce a refuzat să colaboreze cu forțele ruse. La scurt timp după aceea, s-a anunțat că grivna ucraineană va fi înlocuită cu rubla rusească, relatează NBC News.

Regiunea este tăiată treptat de la informațiile care vin din restul Ucrainei. Confruntată cu întreruperi ale internetului și serviciilor de telefonie mobilă, zona primește informații de la principalele canale de televiziune de stat ruse, mașinăria de propagandă a Kremlinului.

Între timp, steaguri sovietice și statui ale lui Lenin au apărut în piețele centrale ale mai multor orașe din regiune, după ani de eforturi ale guvernului ucrainean de a scăpa de simbolurile comuniste. Pare să facă parte dintr-un plan al Moscovei de a trezi nostalgii în rândul populației înainte de Ziua Victoriei, sărbătorită în 9 mai.

Introducerea rublei și întreruperea comunicațiilor echivalează cu „consolidarea ocupației” în regiune, a spus Volodimir Fesenko, un analist politic ucrainean. „Este un memento că Rusia nu va da aceste teritorii înapoi Ucrainei”, spune el.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii