Nicu Ceauşescu, MOARTE CONTROVERSATĂ: Iradiere cu iraniu sau omorât de sistemul medical comunist

Moartea lui Nicu Ceauşescu stârneşte controverse peste controverse. Apropiaţii familiei Ceauşescu nu au acceptat niciodată diagnosticul pus de medici: ciroză hepatică. Ipotezele lansate sunt însă şocante: iradiere cu iraniu sau omorât cu zile de sistemul medical comunist.
Iulian Tudor
02 feb. 2013, 19:44
Nicu Ceauşescu, MOARTE CONTROVERSATĂ: Iradiere cu iraniu sau omorât de sistemul medical comunist

„Străinii e bine să ştie adevărul. Dumneavoastră (presa – n.r.) întâi să aflaţi adevărul despre ce a fost în ţară”, declara după Revoluţia din 1989, Nicu Ceauşescu.

La mai bine de două decenii de la moartea dictatorului Nicolae Ceauşescu, ne întoarcem în trecut, căutând explicaţii. Nicu Ceauşescu căpătase, înainte de revoluţie, imaginea unui satir decandent şi lipsit de scrupule. Anii aveau să demonstreze, totuşi, că adevărul lăsat cu limbă de moarte de „Prințisor” are mai multe valenţe. Viaţa, dar mai ales dispariţia lui au iscat controverse, cu atât mai mult cu cât, peste ani, mulţi aveau să spună că Nicu Ceauşescu a avut, în fapt, un destin chinuit.

Imaginea lui Nicu Ceauşescu a fost marcată de contradicţii generate de acţiunile sale, ale familiei şi anturajului. Parcurse pas cu pas, ele pot desluşi un tablou care a condus, într-un final, către sfârşitul viitorului urmaş al poporului. Puse cap la cap, că într-un joc de puzzle, trăirile şi experienţele lui Nicuşor duc, ascendent, pe drumul morţii, ale cărei cauze, astăzi, par a fi incerte.

Să ne întoarcem în timp, la Sibiu, în 1986, acolo unde a fost mutat de familie. Numirea lui la şefia judeţului avea să fie considerată drept antrenamentul necesar care avea să-l pregătească drept succesor la cârma ţării. De fapt, la Sibiu, s-a umanizat în faţa poporului, iar imaginea de „prinţişor” avea să dispară prin contactul direct cu sibienii. Un moment care aminteşte despre aplecare lui în problemele ţării este relatat de prietenul său, Florea Voinea.

„Ce s-a întâmplat în ianuarie ’85… Ceauşescu a fost informat că este cald în case, Nicu s-a ridicat şi a strigat cum poţi să îl minţi când în casă la mine sunt numai 7 grade. S-a ridicat şi a plecat”, a povestit Florin Voinea.

Cu toate acestea, percepţia asupra lui la nivelul maselor nu avea nimic în comun cu latura responsabilă şi umană din perioada şederii la Sibiu. Din contră, pentru restul ţării nu era decât primul răsfăţat al regimului. Mai mult, legendele că ar fi omorât doi oameni cu maşina, o faţă în centrul Bucureştiului şi un ofiţer de securitate, pe când avea doar 13 ani, au făcut repede înconjurul ţării. Petrecerile repetate, udate din plin cu băutură scumpă şi tare, ceasurile de aur afişate într-o vreme de maximă restrişte pentru populaţie şi excesele de autoritate i-au creat o imagine negativă care avea să ducă la scena dării de seamă în faţa poporului flămând din anii revoluţiei.

Nicu Ceauşescu s-a întrebat, poate, de unde i se trag toate. Nici el n-a fost un fericit. Deşi mergea în vacanţe la care poporul nici nu visa, adolescenţa şi tinereţea i-au fost marcate de excesele de autoritate ale cuplului dictator, după cum îşi aminteşte un fost ofiţer de securitate.

„Elena voia să ştie unde este Nicu în permanenţă, la ce oră vine, cu cine vine, ce anturaj avea. I-am zis tot, tot, tot. M-a întreabat Nicu la un moment dat, ordinul din partea cui venea, mama sau tata. Era important pentru el. Nu, îi zic, din partea mamei”, a spus Dumitru Burlan, fost ofiţer de securitate.

Revoluţia l-a prins pe Nicu la Sibiu. Poporul cerea dreptate, iar dreptatea îl implica şi pe el. Pe 22 decembrie a fost adus cu autobuzul la Bucureşti. În agitaţia din Capitală, a fost înjunghiat în abdomen. Pentru el a fost, cumva, începutul sfârşitului.

Rănit, a fost plimbat pe la televiziune. La spital a ajuns mult mai târziu, abia după ce poporul îşi luase jertfa. De altfel, îşi şi aminteşte episodul, ceva mai târziu.

Practic, în acea seară, la Spitalul Militar din Bucureşti, medicii i-au descoperit ciroza despre care, peste ani, s-a spus că i-a adus sfârşitul. Profesorul Alexandru Oproiu, medicul care l-a tratat atunci când a intrat în comă hepatică, îşi aminteşte episodul, ba mai mult, lămureşte inclusiv dubiile care planau asupra bolii.

„În 22 decembrie, când a fost adus la TVR, cineva l-a înjunghiat în burtă, iar medicul de la Spitalul Militar, care l-a operat imediat după ieșirea din emisie, a specificat că ficatul este cirotic. A fost nevoie de o operație amplă, fiindcă era secționat intestinul, și atunci s-a văzut ficatul. Era diagnosticat și cu varice esofagiene”, își amintește profesorul Oproiu.

„Și noi i-am găsit niște varice esofagiene mari, cu risc de sângerare. A plecat de la noi. A avut o rezervă acolo. Nu a fost păzit, din câte știu eu. Ieșirea lui din închisoare nu s-a datorat bolii, ci unei chichițe juridice. El era condamnat pentru port ilegal de arme, iar Paula Iacob s-a folosit de legile de atunci și, pentru că făcuse jumătate din pedeapsă, a putut fi eliberat. Am fost acuzat că i-am falsificat diagnosticul, că eu i-am pus diagnostic de ciroză hepatică”, a mai spus medicul.

Acuzaţiile s-au dovedit nefondate din moment ce, Nicu Ceauşescu şi-a găsit sfârşitul pe 26 septembrie 1996, într-o clinică din Austria, cauza morţii fiind chiar diagnosticul de ciroză hepatică. Totuşi, controversele de abia în acel moment au început să apară. Avocata Paul Iacob face referire, peste ani, la un episod care i-a ridicat semne de întrebare.

„Regret cel mai mult că, cu o zi înainte să moară, mi-a dat telefon şi mi-a spus că urmează să fie externat. Medicii de acolo i-au spus că nu are nevoie de transplant de ficat, că are nevoie doar de tratament. Nu ştiu cum a reacţionat la tratament. Nimeni nu a văzut dosarele sale medicale. Cert e că el a murit a doua zi”, a povestit avocata Paula Iacob.

„Eu am propus să fie dus la Freiburg, Germania, unde se face șunt transjugular porto-sistemic, așa zisul TIPS. Îl cunoșteam personal pe chirurgul care făcea această intervenție unică în Europa și a accepat să-l opereze. Dar, mi s-a spus, atunci, că cel mai scurt drum era prin Elveția. Și nu a primit viză. Așa că a fost dus la Viena, la clinica de hepatologie, dar ei nu știau să facă această operație foarte dificilă. În perioada în care bolnavul e stabilizat, se poate face această ocolire a ficatului bolnav, iar omul poate trăi așa câțiva ani, până apare un ficat pentru transplant. La Viena, Nicu a avut o perioadă fără hemoragie, de 2-3 săptămâni. În această perioadă i se putea face TIPS, dar nu s-a făcut. Apoi s-a repetat hemoragia și a murit, în capitala Austriei”, a mai povestit medicul Oproiu.

Tot profesorul Mircea Oproiu, cel care l-a tratat pe Nicu după 1990, a povestit pentru dcnews.ro că acesta s-ar fi îmbolnăvit din cauza sistemului medical comunist. Se pare că în anii ’70 ar fi luat virusul hepatic C de la o injecţie sau în urma unui tratament stomatologic la care s-a folosit instrumentar medical nesterilizat.

Totuşi, ipoteza cu adevărat şocantă a apărut după şase ani de la moartea sa. Într-un material publicat de ziarul Libertatea, se vorbeşte despre moartea prin iradiere. Mai exact, se susţine ca Nicu Ceausescu s-ar fi iradiat cu uraniu. Incidentul s-ar fi petrecut în 1987, la un congres de ştiinţă când ar fi primit drept cadou de la un savant american o cutie cu uraniu destinat cercetării. Curios, acesta ar fi deschis cutia şi ar fi umblat cu materialul radioactiv în buzunar zile în şir. De atunci, starea lui de sănătate s-ar fi deteriorat cu rapiditate.

Putea sau nu să fie salvat Nicu Ceauşescu? Şi-a scris singur finalul, fără ştiinţă, în zilele când a purtat la brâu cutia cu uraniu sau l-a urmărit ghinionul unui diagnostic descoperit tardiv? Astăzi, ca raspuns la îndemnul său, „Dumneavoastră întâi să aflaţi adevărul”, ne întrebăm cine deţine acest adevăr?

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai