Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski, cinci oraşe au fost recucerite vineri

Majoritatea forţelor ruse care se aflau în jurul oraşului-port Mariupol au plecat şi s-au îndreptat spre nordul Ucrainei, lăsând în urmă două grupuri tactice de batalion sau aproximativ 2.000 de militari, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează The Associated Press.
Alina Costache
06 mai 2022, 23:29
Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski, cinci oraşe au fost recucerite vineri

Război în Ucraina. Forțele armate ale Ucrainei au recâștigat controlul asupra orașelor Oleksandrivka, Fedorivka, Ukrainka, Shestakovo, Peremoha și o parte din satul Cherkaski Tyshky, a anunțat vineri, pe Facebook,  Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au recâștigat controlul asupra orașelor Oleksandrivka, Fedorivka, Ukrainka, Shestakovo, Peremoha și a unei părți din satul Cerkaski Tyshky, în urma unei ofensive”, se arată în postare.

SRI spune că are dovezi că serviciile ruse au încercat să atace cibernetic Guvernul României. „Poate au și reușit”
Între timp, trupele ruse blochează mai multe sate și orașe îndepărtate din regiunea Harkov și efectuează atacuri frecvente, de mare intensitate, inclusiv atacuri cu lansatoare de grenade propulsate de rachete, în zonele în care sunt concentrate trupele ucrainene.

Pe fronturile Donețk și Tavriia, trupele ruse trag de-a lungul întregii linii de contact pentru a împiedica acțiunile trupelor ucrainene și a continua să efectueze lovituri aeriene și cu rachete.

La Mariupol, eforturile trupelor ruse s-au concentrat pe asediul și atacarea unităților Forțelor de Apărare din jurul Azovstal din Mariupol.

Până la 8 lansatoare operaționale-tactice de rachete Iskander-M și până la 6 avioane ale Forțelor Armate ale Federației Ruse rămân staționate în Belarus și pot fi implicate în lovituri aeriene și rachete asupra Ucrainei.

Război în Ucraina.Un al treilea autobuz cu civili a plecat vineri seară din oţelăria Azovstal

Un autobuz cu 23 de civili la bord a părăsit oţelăria Azovstal, de la Mariupol, relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de BBC.

Este al treilea autobuz despre care se spune că a părăsit locul astăzi şi duce numărul total de civili evacuaţi din Azovstal în ultimele ore la 48, inclusiv un număr de copii.

Putin va transmite un mesaj „apocaliptic” Occidentului la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei

Potrivit TASS, există planuri pentru un al patrulea autobuz care să plece din oţelărie înainte ca acest coridor umanitar să fie închis în cursul serii de vineri.

Rusia ”nu va fi trasă la răspundere” pentru crimele de război comise în Ucraina, datorită puterii sale ca ”stat nuclear” şi ”şantajează Europa cu ameninţări”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru grupul de experţi Chatham House. De asemenea, liderul ucrainean a afirmat că evenimentele care au loc în oraşul portuar Mariupol sunt ”un exemplu de tortură şi foamete până la moarte folosit ca armă de război”. Zelenski a mai subliniat că a fost ales să fie preşedintele întregii Ucrainei, nu a unui stat în miniatură, relatează The Guardian.

 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'