România, în pragul unei explozii a preţurilor la gaze şi a unei crize alimentare. „Vizita la hipermarket va fi ca la muzeu”, avertizează analistul Adrian Negrescu

Analistul economic Adrian Negrescu spune că e foarte probabil ca România să ajungă să importe gaze din Bulgaria, prin noua conductă care se construieşte la sud de Dunăre şi întrevede în paralel şi o criză alimentară.
Daniel Spătaru
07 mai 2022, 08:06
România, în pragul unei explozii a preţurilor la gaze şi a unei crize alimentare.

„Noi importăm în medie cam 20% din necesarul de gaze, prin două firme aflate în relație direct cu Gazprom. Dacă rușii vor opri robinetul, va fi o problemă pentru că nu văd, cel puțin în acest moment, nicio sursă garantată care să înlocuiască gazul rusesc”, a spus Adrian Negrescu, într-un interviu pentru ziare.com.

Soluţia aprovizionării cu gaze din Marea Neagră este una pe termen lung, iar până atunci analistul consideră că e posibil ca pentru lunile de iarnă să apelăm la vecinii bulgari.

Până să extragem gazele din mare, singura soluție viabilă este să creștem producția internă și să căutăm rute alternative de import, așa cum fac bulgarii. Probabil vom ajunge să aducem gaze din Bulgaria, pe noua conductă pe care vecinii noștri o construiesc pe relația cu Grecia„, a mai spus Negrescu.

Citeşte şi Europa de Est, în prag de recensiune în contextul unui embargo asupra petrolului şi gazelor din Rusia după invadarea Ucrainei

Vestea și mai proastă este că, la cum arată perspectivele, dacă rușii închid conducta sau dacă europenii renunță la gazul rusesc, prețul gazelor va exploda, iar factura o vom plăti cu vârf și îndesat. Suntem ca pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor și, în loc să încercăm să ne salvăm, politicienii noștri nu știu ce să facă pentru ca România să nu se ducă la fund, adică în recesiune. În loc să luăm măsuri pentru susținerea investițiilor, pentru reducerea poverii fiscale și stoparea creșterilor de prețuri la energie și gaze, noi ne păcălim singuri cu vouchere de 4 lei/zi pentru săraci și discounturi de 50 de bani, pentru transportatori, la acciza la carburanți„, avertizează analistul.

Citeşte şi UE se îndreaptă spre o criză profundă. S-ar putea apela la soluţiile de pe vremea lui Ceauşescu

Mai mult, Adrian Negrescu întrevede şi o criză alimentară, însă nu una clasică, ci una cauzată de sărăcie. „Criza alimentară, în România, va însemna o criză a puterii de cumpărare. Nu vor lipsi produsele de pe raft, asta este singur, însă pentru mulți dintre români vizita la hipermarket va fi ca la muzeu.

Vor admira produsele, dar nu și le vor permite. În următoarele luni, pe fondul scumpirilor, vom asista la o scădere sensibilă a vânzărilor în volum, pe fondul deprecierii puterii de cumpărare”, a mai afirmat Adrian Negrescu.

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ce a pățit un român care a traversat noaptea Bulgaria pentru a ajunge în vacanță în Turcia. Coșmar la ora 03.00: “Au ieșit două mașini, ne-au urmărit 10 km, ne depășeau și puneau frână bruscă”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Cum îți dai seama dacă ai luat virusul West Nile după o înțepătură de țânțar
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Două treimi din cetățenii UE îngrijorați de securitatea Uniunii Europene, relevă un sondaj
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!