În ultimele două luni, cabinetele psihologilor din marile oraşe ale Rusiei au fost asaltate de tot mai multe cupluri care s-au plâns de dispariţia libidoului, iar munca experţilor este cu atât mai dificilă cu cât contextul general este atât de potrivnic, iar sancţiunile se resimt acut în societate.
„O operațiune specială (termenul folosit de ruşi pentru invazia Ucrainei – n.r,) este unul dintre factorii care crește nivelul de stres al populației. În sine, are un impact semnificativ asupra nivelului de anxietate al populației. Este sigur să spunem că nivelul de depresie și nevroticism a crescut. Dar nu putem determina în mod fiabil gradul de influență a acestor procese, deoarece operațiunea specială a avut loc la începutul primăverii, perioadă care se caracterizează prin exacerbări sezoniere ale bolilor cronice, inclusiv tulburări mintale„, spune Oleg Dolgitsky, psiholog medical şi criminalist.
La rândul său, Esther Vavilonskaya, psihoterapeut de familie la Institutul de Medicină Reproductivă REMEDI, afirmă: „Natura plângerilor pacienților din ultimele două luni este dificil de evaluat din punct de vedere statistic, deoarece totul este individual în fiecare cuplu. Întrebarea este mai degrabă cât de mult au nevoie oamenii unii de alții într-o situație de criză. Trebuie să înțelegeți motivul inițial: de ce o persoană se îndepărtează de un partener, de ce există o pauză în relațiile sexuale.
Relațiile sexuale nu sunt o chestiune de fiziologie, ci de îmbrățișări, tandrețe, limbaj corporal și înțelegere reciprocă. Crizele în relațiile sexuale nu apar sub influența schimbărilor sociale. Totul depinde de deschiderea dintre parteneri, de ciclul relațiilor și de producția de hormoni. Dacă într-un cuplu domnește armonia, atunci, dimpotrivă, are nevoie de eliberare sexuală pentru a scăpa de stres și a ajunge la motivație. Cu cât pauza este mai lungă, cu atât este mai dificil să fiţi din nou atras sexual de celălalt.
În general, orice situaţie stresantă provoacă o criză intr-o relaţie. Poate contribui atât la dezintegrarea relațiilor, cât și la consolidarea lor prin experiența unei crize, astfel încât totul este în mâinile oamenilor înșiși”, concluzionează ea, însă faptul că ruşii apelează tot mai des la psiholog cu astfel de probleme pvate fi o consecinţă directă a războiului.