Dezvăluirile unui fost manager Gazprom: Am fabricat știri false împotriva Ucrainei la ordinele Kremlinului

Igor Volobuev, fost manager al Gazprom, a povestit într-un interviu pentru La Repubblica cum funcţionează propaganda rusă. "Fake news-urile erau dictate de mâna dreaptă a lui Putin, iar jurnaliștii aflați pe statul de plată al Kremlinului le răspândeau".
Alina Andrei
09 mai 2022, 12:43
Dezvăluirile unui fost manager Gazprom: Am fabricat știri false împotriva Ucrainei la ordinele Kremlinului

„Am văzut bucătăria din interior, știu cum funcționează”, spune Igor Volobuev, fost manager al Gazprom, într-un interviu pentru La Repubblica. Și prin bucătărie, rusul de origine ucraineană Igor Volobuev înţelege mașina de propagandă puternică, omniprezentă și vicleană a Kremlinului.

Igor Volobuev, în vârstă de 50 de ani, este la Kiev. A fugit din Moscova la începutul lunii martie, lăsând în urmă jumătate de viaţă trăită în Rusia și un scaun confortabil. „În ultimii șase ani am fost vicepreședintele Gazprombank. În ultimii șaisprezece ani am lucrat la Gazprom”. Gazprombank și Gazprom, adică banca prin care trec tranzacțiile cu gaze rusești și multinaționala controlată de guvern. Inima puterii financiare a Moscovei.

„Sunt din Okhtyrka, în regiunea Sumy. Tatăl meu locuia acolo. Pe 24 februarie toți prietenii mei din copilărie au început să-mi scrie, să mă sune, să-mi trimită videoclipuri. Eram îngrozit. Okhtyrka a fost unul dintre primele orașe care au experimentat ororile. Un prieten mi-a spus că trebuie să-mi fie rușine de viața mea confortabilă în Rusia. Am decis în acel moment că trebuie să plec.”, mai spune fostul manager Gazprom.

Citeşte şi: Zelenski, mesaj pentru Putin de Ziua Victoriei: „Nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru”

Întrebat ce face acum în Ucraina, fostul manager Gazprom spune că „intenția mea era să lupt, dar mi-au explicat că nu se poate pentru că nu am experiență militară. Mă gândesc să ajut în alt mod: cu trecutul meu de jurnalist, pot contracara propaganda rusă. În interiorul Gazprom am fost responsabil cu predarea politicii de informare. Cunosc bucataria din interior…”.

Fostul manager Gazprom a dezvăluit că ruşii efectuau operațiuni de propagandă „nu numai împotriva companiilor, ci și împotriva întregii Ucraine, cea mai importantă țară pentru tranzitul gazelor rusești”.

„Centrul de control este și a fost întotdeauna în biroul președintelui (Vladimir Putin n.red.). Unul dintre bărbații care au tras sforile a fost Alexei Gromov ( adjunctul șefului de cabinet și ofițer de propagandă al lui Putin, n.red.). În timpul războiului gazelor din 2008-2009, principalul obiectiv al serviciului de presă de care mă ocupam era acela de a demonstra că uzinele ucrainene aveau o rată de eșec foarte mare, că autorităţile de la Kiev nu investesc în modernizare și că, prin urmare, era mai convenabil să le ocolim. O modalitate de a discredita Ucraina și de a-i elimina statutul de principală țară de tranzit”.

Citeşte şi: Elon Musk a stârnit panică cu un tweet misterios: „Dacă mor în circumstanţe misterioase, mi-a părut bine să vă cunosc”

„Noi am făcut mult zgomot pentru nimic. Pentru a dovedi rata mare de eșec, am luat cazuri mici și le-am dat drept sistematice, susținând că țevile sunt putrezite și ruginite. Adevărul? Datele despre fabricile rusești nu sunt mai bune decât cele ucrainene.”, mai spune Igor Volobuev.

Ordinele de difuzare a știrilor false erau date de „directorul general al Gazprom, Aleksei Miller. Le primea direct de la Kremlin”.

„Ni s-au dat ordine să dovedim că Ucraina fura gaz din Rusia”

Şi acum propaganda rusă manipulează poporul. „Ei mint tot timpul. Susțin că trupele ucrainene bombardează orașe și poporul rus îl crede. Nu uităm niciodată regula de bază: orice informație care provine din surse oficiale rusești este implicit o minciună până când se dovedește”, mai spune fostul manager Gazprom.

„Când lucram acolo, știam că s-au investit milioane de dolari în mituirea „agenților de informații” pentru a răspândi o viziune pro-guvernamentală în mass-media. Se pare că același mecanism este în vigoare acum”.

În Gazoprom și Gazprombank există oameni care sunt conștienți că toate acestea vor duce Rusia la catastrofă. Cu cât Europa este mai unită în a pune presiune, cu atât mai repede vor pleca„, mai spune Igor Volobuev.

Despre oligarhii ruşi, Igor Volobuev spune că „Putin i-a intimidat, după arestarea lui Hondorkovski au înțeles lecția”. Dar tot el spune că „dacă UE îi împiedică să intre pe teritoriu și continuă cu sancțiunile, în curând vor începe să facă ceva pentru a-l răsturna”.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Afacerea care a înflorit pe timp de secetă într-o localitate din România. Planta care aduce zeci de mii de euro profit
Capital.ro
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Obligație în 5 minute. Sunt amenzi mari
Playtech.ro
Dumnezeule cum arată fosta soție a lui Florin Piersic ACUM. E de o frumusețe RARĂ
DailyBusiness
Au crescut PENSIILE! Cât primește un român, din septembrie 2024, după aproape 30 de ani de muncă
Adevarul
Pățania unui turist român pus să plătească sute de euro pentru curățenie la o rezervare în Turcia, deși a refuzat cazarea
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Statele Unite își consolidează prezența militară în Orientul Mijlociu
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...