Volodimir Zelenski avertizează: „Situaţia poate deveni de-a dreptul teribilă”

Preşedintele Ucrainei cere lumii să forţeze Rusia să renunţe la acest război ruşinos şi avertizează că bombardamentele de la Odesa vor afecta exporturile de cereale cu efecte catastrofale în lume.
Filip Stan
10 mai 2022, 20:35
Volodimir Zelenski avertizează:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic către popor, că Rusia este singurul vinovat că pacea a fost distrusă şi aceasta este responsabilitatea sa istorică, iar în capitalele europene, subiectul principal este preţul păcii care va trebui plătit pentru a opri războiul declanşat de aceştia. El arată că în ciuda prezenţei preşedintelui Consiliului European în Ucraina, armata rusă a lansat din nou o lovitură cu rachete în regiunea Odesa. Aceasta este atitudinea reală a Rusiei faţă de Europa, precizează Zelenski.

Victor Ciutacu îi ironizează pe analiştii care prevedeau că Putin va declanşa un măcel în Ucraina înainte de 9 mai: „Până la urmă, ştirea de 9 mai a fost că ăl bătrân mai face copii”

”Rusia este singurul vinovat că pacea a fost distrusă şi aceasta este responsabilitatea sa istorică. În capitalele europene, subiectul principal este preţul păcii care va trebui plătit pentru a opri războiul declanşat de Rusia. Şi, de asemenea, preţul Rusiei pentru aducerea din nou a răului războiului în Europa. Sunt sigur că acesta este şi subiectul principal la Moscova acum”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

El arată că, în ciuda prezenţei preşedintelui Consiliului European în Ucraina, armata rusă a lansat din nou o lovitură cu rachete în regiunea Odesa.

”Aceasta este atitudinea reală a Rusiei faţă de Europa. Şi aşa a fost întotdeauna. Orice spun ei la Moscova”, mai spune Zelenski în mesaj.

Volodimir Zelenski afirmă că de obicei, pe 9 mai, europenii reaminteau preţul păcii plătit de toate naţiunile continentului nostru acum 77 de ani, în schimb, acum au vorbit despre cum să prevină reapariţia unui război atât de teribil.

Preşedintele Ucrainei afirmă, dincolo de propaganda Rusiei, realitatea nu poate fi schimbată. ”Realitatea cere pace. Şi singurul vinovat că pacea a fost distrusă este şi va fi statul rus. Aceasta este o responsabilitate istorică a Rusiei. Noi, ucrainenii, continuăm să lucrăm pentru apărarea noastră, pentru victorie şi restabilirea dreptăţii”, mai spune Zelenski.

Preşedintele ucrainean mai spune că este recunoscător ”tuturor celor care apără regiunea Harkov, Donbasul, sudul Ucrainei, care nu se dau bătuţi şi aşteaptă steagul ucrainean în toate acele oraşe care sunt temporar capturate de ocupanţi”.

”Herson, Melitopol, Berdyansk, Enerhodar, Mariupol, toate celelalte oraşe, toate celelalte comunităţi ale noastre. Drapelul ucrainean va reveni. Pentru că aceasta este ţara noastră. Ţară europeană liberă. Statul nostru”, spune în final Zelenski.

Zelenski, după discuţiile cu Charles Michel şi Ursula von der Leyen: Ne aşteptăm să primim un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către ţara noastră

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul adresa poporului, că după Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, se aşteaptă să primează un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către Ucraina. Acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor, a mai spus el.

”Astăzi, am mai făcut un pas – un pas foarte important şi nu doar formal – pe drumul nostru către Uniunea Europeană. Ucraina a transmis cea de-a doua parte a răspunsurilor la un chestionar special care urmează să fie completat de fiecare ţară care aspiră să facă parte din Uniunea Europeană. De obicei durează luni, dar am făcut totul în câteva săptămâni”, a spus Zelenski, afimrând că este un document care conţine mii de pagini.
Serviciile americane de spionaj au dezvăluit planul lui Putin: „Se pregăteşte de un conflict prelungit şi va merge dincolo de Donbas”

El a precizat că a avut discuţii despre integrarea europeană a Ucrainei atât cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

”Le-am mulţumit în numele întregului popor ucrainean pentru sprijinul acordat ţării noastre. Pentru atenţia la nevoile noastre şi mai ales acum – în acest timp dificil de război. Ei ştiu bine că acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor. (..)  Ne aşteptăm să primim un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către ţara noastră”, a spus Zelenski în mesaj.

El a mai menţionat că i-a mulţumit Preşedintelui Comisiei Europene pentru munca depusă la crearea unui Fond fiduciar pentru reconstrucţia Ucrainei după război, după victorie şi pentru eforturile asupra unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. De asemenea, spune că preşedintele Charles Michel a vizitat Odesa şi a văzut cu ochii lui ce înseamnă marea blocată.

”Niciun port nu funcţionează în Odesa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial”, a arătat el, precizând că viaţa obişnuită legată de mare este blocată de Rusia, şi acest lucru afectează nu numai Ucraina.
”Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diferite părţi ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente. Şi în timp, situaţia poate deveni de-a dreptul teribilă. Politicienii discută deja despre posibilele consecinţe ale crizei preţurilor şi ale foametei din Africa şi Asia. Aceasta este o consecinţă directă a agresiunii ruse, care poate fi depăşită numai împreună – de toţi europenii, de întreaga lume liberă. Poate fi depăşită punând presiune asupra Rusiei, forţând efectiv Rusia să oprească acest război ruşinos”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Grecia introduce o taxă de 20 de euro pentru pasagerii navelor de croazieră care opresc în Mykonos și Santorini
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...