Aproape 800 de rachete balistice şi de croazieră au fost lansate asupra unor ţinte din Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie, potrivit unei actualizări operaţionale a Statului Major al armatei ucrainene, transmite BBC.
În actualizare, Statul Major a precizat că rachetele au vizat în principal sudul şi estul Ucrainei, deşi „au tras în mod repetat şi asupra altor obiecte de infrastructură critică de importanţă socială”.
Bombardamente intense în estul Ucrainei, se cutremură pământul. Ruşii au ucis civili şi au provocat mari distrugeri
Într-o actualizare separată, Statul Major a declarat că luptele au continuat miercuri în diferite părţi ale Ucrainei.
În Harkov, Rusia îşi consolidează ofensivele pentru a opri o contraofensivă desfăşurată de trupele ucrainene, care au recucerit recent o serie de sate din zonă. În Mariupol, Statul Major a declarat că forţele ruseşti continuă să lanseze lovituri de artilerie şi aeriene pe fondul rezistenţei continue la combinatul Azovstal.
Ucraina, dispusă să elibereze prizonieri de război ruşi pentru ucrainenii răniţi în Azovstal / Propunerea nu a fost încă agreată de Rusia
Ucraina a propus Rusiei să elibereze prizonieri de război ruşi în schimbul evacuării soldaţilor ucraineni răniţi din oţelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, potrivit CNN.
Într-o postare pe Facebook, Vereshchuk a precizat că nu există încă un acord şi că sunt în curs de desfăşurare negocieri cu privire la această propunere.
Contraofensiva lui Zelenski. Armata din Ucraina a făcut din nou prăpăd dincolo de graniţa cu Rusia
„Deocamdată, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu se vor preda prizonieri. Este demn de respect. Ruşii nu vor să audă de extracţie. Aceasta este o realitate, dar, venind din partea ruşilor, nu este surprinzător”, a scris ea.
Ea a afirmat că guvernul lucrează la diferite opţiuni pentru a scoate soldaţii ucraineni din Azovstal, dar că niciuna dintre opţiuni nu este „ideală”. „Nu căutăm o opţiune ideală, ci una funcţională”, a declarat Vereshchuk.
Ursula von der Leyen apreciază că Rusia este ”cea mai directă ameninţare la adresa ordinii mondiale”
Rusia este ”cea mai directă ameninţare” la adresa ordinii internaţionale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat, joi, la Tokyo, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit France 24.
Rusia ”este astăzi cea mai directă ameninţare la adresa ordinii mondiale cu războiul barbar împotriva Ucrainei şi pactul său îngrijorător cu China”, a afirmat von der Leyen, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul japonez Fumio Kishida. La întâlnire participat şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Înalţii oficiali ai UE se află la Tokyo pentru o rundă de discuţii pe fondul războiului din Ucraina, îngrijorarea crescând şi cu privire la rolul Chinei.
„Invazia Ucrainei de către Rusia nu este doar o chestiune pentru Europa, ci zguduie nucleul ordinii internaţionale, inclusiv Asia. Acest lucru nu trebuie tolerat”, a spus Kishida, al cărui guvern s-a alăturat sancţiunilor dure împotriva Moscovei, inclusiv în materie de energie.