Finlanda a spus joi că va cere aderarea la Alianța Nord-Atlantică, fiind așteptat ca și Suedia să facă un anunț similar săptămâna care vine, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut popularitatea NATO în cele două țări la niveluri fără precedent.
„Urmărim evoluțiile legate de Suedia și Finlanda dar nu avem opinii pozitive”, le-a declarat Erdogan reporterilor de la Istanbul, adăugând că și acceptarea Greciei în NATO a fost o greșeală deși atât Ankara și Atena au fost primite în Alianță în același timp, pe 18 februarie 1952.
Liderul Turciei, Recep Erdogan, a spus că nu susține acest demers și a folosit ca argument existanța unor „organizații teroriste” în țările nordice.
„Turcia nu vrea repetarea unor greșeli asemănătoare”, a declarat Erdogan cu referire la aderarea Greciei, precizând că, „mai mult, țările scandinave în discuție sunt case de musafiri pentru organizații teroriste”.
„Ele chiar sunt membre ale parlamentului în unele țări. Nu este posibil ca noi să fim în favoarea aderării Finlandei și Suediei”, a adăugat președintele turc, fără a fi clar la ce se referă.
Orice decizie privind aderarea unui nou stat la NATO trebuie luată prin decizie unanimă de către țările membre. Carta NATO afirmă că „orice stat european aflat într-o poziție de a promova principiile acestui Tratat și contribuie la securitatea zonei Atlanticului de Nord” poate cere aderarea.
După ce Finlanda a anunțat că vrea să adere la NATO, Rusia a reînceput cu amenințările.
„Dacă există detașamente NATO pe aceste teritorii, aceste teritorii vor deveni o țintă – sau o posibilă țintă – pentru un atac”, a declarat Dmitri Polanski, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU.
Aderarea Finlandei la NATO nu e privită deloc cu ochi buni de Rusia, care consideră că îi este amenințat teritoriul. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, și-a exprimat îngrijorarea vizavi de dorința Finlandei.
„O altă extindere a NATO nu face ca continentul nostru să fie mai stabil și mai sigur”, a explicat Peskov, relatează Interfax. De asemenea, el a fost întrebat dacă Kremlinul a calculat riscurile aderării la NATO în alte țări vecine ca reacție la „operațiunea specială” din Ucraina. „O varietate de opțiuni sunt întotdeauna luate în considerare și analizate”, a răspuns Peskov.