Război în Ucraina, ziua 81: Ruşii s-au retras din Harkov. Luptele continuă în estul şi sudul Ucrainei

Ruşii s-au retras din regiunea Harkov, iar forţele ucrainei continuă contradefensiva pentru eliberarea de noi teritorii de sub dominaţia Rusiei. Ucraina a eliberat până acum peste 1.000 de localități ocupate de ruși, a anunțat președintele Volodimir Zelenski vineri noapte. De asemenea, în discursul său în care felicita Kalush Orchestra pentru câştigarea Eurovision 2022, Zelenski a spus că o victorie împotriva inamicului nu este departe, adăugând că, într-o bună zi, Eurovision va fi găzduit de un Mariupol ”liber și pașnic”.
Alina Costache
15 mai 2022, 08:06
Război în Ucraina, ziua 81: Ruşii s-au retras din Harkov. Luptele continuă în estul şi sudul Ucrainei

Luptele continuă în estul şi sudul Ucrainei în a 81 zi de război cu Rusia. Situația din Donbas rămâne foarte dificilă, a transmis sâmbătă seara președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

”Sunt recunoscător fiecăruia și tuturor celor care țin lina de apărare în Donbas” și îi forțează încet încet pe ocupanții ruși să părăsească teritoriile Ucrainei.

The Guardian scrie că rușii ar intenționa să facă referendum în Mariupol. Presa locală scrie că persoanele care intră cu maşina în Mariupol sunt oprite și obligate de ocupanții ruși să schimbe păcuțele cu numere de înmatriculare ucrainene cu unele folosite de separatișii ruși în Donețk.

De asemenea, în timpul concursului Eurovision 2022, desfășurat la Torino, trupa ucraineană Kalush Orchestra, care a și câștigat competiția, a mulţimit lumii pentru că sprijină Ucraina şi a făcut apel pentru salvarea soldaţilor blocaţi în uzina Azovstal.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk.

Citeşte şi: Institutul pentru studiul Războiului: Putin va anexa Rusiei părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei „în lunile următoare”

„Curajul nostru impresionează o lume întreagă, muzica noastră cucerește Europa”, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski după victoria Kalush Orchestra de la Eurovison 2022.

„Anul viitor Ucraina va găzdui Eurovision. Pentru a treia oară în istorie! Și cred că nu va fi și ultima!”, a mai transmis Zelenski.

„Ne vom asigura că într-o bună zi participanții și invitații de Eurovision vor fi găzduiți într-un Mariupol ucrainean. Liber, pașnic și reconstruit. Vă mulțumesc pentru victorie, Kalush Orchestra și tuturor celor care au votat pentru noi! Glorie Ucrainei!”, a mai spus Zelenski.

Între timp, 38 de ambasade şi-au reluat activitatea în capitala Ucrainei, Kiev, după o perioadă de pauză cauzată de ofensiva militară a Rusiei. Printre misiunile diplomatice redeschise se numără şi cea a României.

„Mă bucur să anunț că începând de astăzi Ambasada României la Kiev și-a reluat activitatea. România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta sa curajoasă pentru libertate!”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!