Comisia Europeană cere accelerarea măsurilor de renunțare la gazele rusești. Astfel, a fost deja redactat un document în acest sens, cu recomandări, ce va urma să fie aprobat miercuri. Mai exact, birocrații de la Bruxelles solicită statelor membre „o întrerupere completă a aprovizionării cu gaze rusești” după ce Gazprom a oprit deja furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria.
Astfel, Comisia Europeană propune ca măsuri alternative plafonarea temporară a prețului gazelor, respectiv extinderea mecanismului de „solidaritate” și la alți „consumatori esențiali”, neacoperiți de actuala legislație.
La nivelul UE există un mecanism de solidaritate care ar putea determina companiile din țara noastră să-și reducă nivelul de consum, pentru ca gazul economisit să alimenteze „consumatorii esențiali” din statele vecine și din UE.
În plus, Comisia Europeană vrea ca acest mecanism să fie extins și la alți „consumatori vitali” din UE, însă nu precizează la cel tip de consumatori se referă, mai exact.
„În cazul unor noi întreruperi de gaze care afectează mai multe state membre simultan, ar putea fi necesară adoptarea de măsuri suplimentare. Instrumentele existente ar putea fi completate în mod util cu o abordare coordonată pentru a identifica consumatorii esențiali care nu sunt cuprinși în cadrul legal actual și în planurile de urgență existente.
Comisia sugerează stabilirea unor principii comune menite a pregăti (statele membre – n.r.) pentru o posibilă perturbare mai amplă și pentru o urgență regională sau la nivelul Uniunii, în care piața de gaze nu mai stabilește raportul dintre cerere și ofertă în mod optim, putând lăsa o anumită cerere vitală nesatisfăcută.
Acest lucru ar putea necesita o reducere a cererii de gaze chiar și în statele membre mai puțin afectate direct, astfel încât să se asigure furnizarea de gaz unor sectoare esențiale în statele membre direct afectate”, precizează documentul publicat de Euractiv.
Totodată, instituția condusă de către Ursula von der Leyen susține că măsurile recomandate toamna trecută de combatere a efectelor creșterii explozive a prețului gazelor nu mai sunt suficiente în noul context geopolitic. În acest context, „un set diferit de măsuri ar putea deveni demn de luat în considerare în cazul unei întreruperi bruște la scară largă sau chiar a unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaz rusesc care duce la prețuri insuportabil de ridicate la gaz și la o aprovizionare inadecvată cu gaz”, precizează executivul UE în proiectul amintit.