Iniţial, premierul Ponta a fost reticent în a comenta gestul preşedintelui Băsescu invocând faptul că nu cunoaşte exact motivele cererii de reexaminare şi că premierul nu trebuie să intervină în relaţia dintre şeful statului şi Parlament. „Nu comentez relaţia dintre preşedinte şi Parlament. Sunt şeful Guvernului (…) Nu sunt arbitru între preşedinte şi Parlament”, a declarat Ponta la Bruxelles.
Premierul a spus că nu a primit semnale de la oficialii europeni că prevederile noului statut ar crea probleme din perspectiva Mecanismului de Cooperare şi Verificare. „Nu s-a ridicat niciun fel de problemă cu Statutul. Ştiu doar că Valeriu Zgonea a avut o întâlnire foarte bună cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene”, a comentat Ponta.
Acesta a admis totuşi că reexaminarea va avea efecte asupra configuraţiei împărţirii banilor prin buget. „Ca prim-ministru, mă afectează modul în care se reflectă acest lucru asupra bugetului. Ceea ce trebuie să examinez mâine chiar cu ministrul de finanţe şi cu ministrul Bugetului este dacă putem să adoptăm bugetul în urma acestei decizii a preşedintelui de retrimitere. Bugetul se adoptă pe baza unor acte normative în vigoare, ori preşedintele, retrimiţând Statututul, practic nu a acceptat nici reducerea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi atunci avem o problemă serioasă. Doar n-o să rămânem cu bugete mari la Senat şi Camera Deputaţilor. Nu cred că asta intenţiona preşedintele. Dacă preşedintele crede că Parlamentul trebuie să aibă un buget mai mare, să o spună„, a mai spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului deputaţilor şi senatorilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV.
În cererea de reexaminare se arată că Legea trimisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea şi modificarea statutului deputaţilor şi al senatorilor, în special în ceea ce priveşte incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea parlamentarilor.
„La Articolul I, pct. 9, noua lege prevede o serie de incompatibilităţi, dintre care unele sunt preluate din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, precizând totodată că «Alte incompatibilităţi cu calitatea de deputat sau de senator se pot stabili numai prin lege organică». La Articolul IV din noul act normativ se prevede că «La data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţii contrare se abrogă». Având în vedere că acest domeniu este unul esenţial pentru stabilirea integrităţii demnitarilor şi că textele din noua lege sunt echivoce cu privire la aplicarea incompatibilităţilor stabilite prin alte acte normative, considerăm necesar clarificarea de către legiuitor a acestor dispoziţii şi stipularea lor în lege cu claritate şi cu evitarea paralelismelor legislative, astfel cum impun normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000 şi cum se reţine în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, scrie preşedintele în cererea de reexaminare.